Česká kultura v slzách! Odešla divadelní legenda | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Česká kultura v slzách! Odešla divadelní legenda

Zemřel Jiří Srnec (†90)
Zemřel Jiří Srnec (†90) (profimedia.cz)

Ve věku devadesáti let zemřel zakladatel černého divadla Jiří Srnec. Zprávu o skonu legendárního průkopníka divadelních efektů oznámil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Koncept do černých oděvů oblečených herců, kteří splývali s pozadím, a osvětlených  předmětů, vymyslel Jiří Srnec ještě coby student DAMU. Tehdy patrně ještě nepředpokládal, jak velké slávy se mu dostane.

Černé divadlo Jiřího Srnce slavilo věhlasný úspěch nejen mezi naši mi hranicemi, ale i daleko ve světě. I za to dostal Srnec v roce 2018 cenění za mimořádný přínos divadlu, cenu Thálie. „Pro diváky to byl šok, protože jsme přišli s úplně novou jevištní poetikou, proto asi to mělo takový úspěch," rozpovídal se při jejím přebírání. 

Kromě toho, že byl Srnec umělcem s velkým U ctil i vlastenectví. Ačkoli měl plno nabídek zůstat natrvalo mimo republiku, mžnosti nikdy nevyužil a zůstal věrný své rodné zemi. 

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.