Medvěda museli uspat! V tlamě měl kámen! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Medvěda museli uspat! V tlamě měl kámen!

Uspat medvěda není podle veterinářů žádná legrace.
Uspat medvěda není podle veterinářů žádná legrace. (pro Aha! – Lukáš Stejskal)

JIHLAVA – Úplnou náhodou objevili veterináři, co v poslední době trápilo medvědy v jihlavské zoo. Dva malajské medvědy museli uspat kvůli přestavbě výběhu a při té příležitosti objevili, že šelmy trápí zubní kámen. Ten museli pomocí škrabek a kleští odstranit.

Úplnou náhodou objevili veterináři, co v poslední době trápilo medvědy v jihlavské zoo. Dva malajské medvědy museli uspat kvůli přestavbě výběhu a při té příležitosti objevili, že šelmy trápí zubní kámen. Ten museli pomocí škrabek a kleští odstranit.

„Jmenují se Wang a Lii, je jim dvacet let a pocházejí z Vietnamu z volné přírody,“ řekla Aha! ředitelka jihlavské zoo Eliška Kubíková. Kvůli dočasnému stěhování do pražské zoo z důvodu rekonstrukce pavilonu je veterináři museli uspat pomocí foukačky. „Je to vždy sázka do loterie. Nikdy s foukačkou nevíte, kolik uspávací látky do sebe zvíře dostalo. Medvědi jsou rychlí, já je strefím, oni se rychle pohnou a někdy střela vypadne,“ upozorňuje veterinář Michael Horský.

Když uspávadlo začalo působit, mohli se medvědů chopit zřízenci zoo, kteří je jednoho po druhém na dece vynesli ven. Jako první šla Lii a za půl hodiny ji následoval i o něco těžší Wang. Na cestičce před výběhem ještě následovala medvědí manikúra – kleště podobné klasickým štípačkám zkrátily jejich dlouhé drápy. Po péči o drápy přišla na řadu zubní hygiena, protože veterináři si všimli, že tesáky jsou pokryté zubním kamenem. Kdo by ale čekal klasický kartáček a pastu, byl by překvapen, neli přímo šokován. Medvědí zubní kámen, který může zvíře o zuby i připravit, se odstraňuje za pomoci škrabek a kleští. Ačkoli zvířeti z čištěných zubů masivně tekla krev, je podle slov veterináře vše v pořádku a medvěd žádnou bolest necítí. Přesto raději ošetřovatelé medvědy hbitě naložili do připravených transportních beden. Čas jejich probuzení se totiž neúprosně blížil. „Narkóza účinkuje tak dvacet minut, někdy půl hodiny a pak zvíře rychle vyskočí,“ varoval zvěrolékař Horský.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.