"Zlatá horečka" na cikánském plese: Hosté se předháněli, kdo má na sobě víc šperků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

"Zlatá horečka" na cikánském plese: Hosté se předháněli, kdo má na sobě víc šperků!

Boris měl na ruce neuvěřitelných 350 gramů zlata.
Boris měl na ruce neuvěřitelných 350 gramů zlata. (Foto: www.tvnoviny.sk)

Tolik zlata pohromadě jste ještě neviděli! Slovenští Romové uspořádali v Bratislavě Mezinárodní cikánský ples, na kterém nemohl chybět nikdo, kdo v jejich komunitě něco znamená. A šlo o velmi luxusní záležitost, drahý kov v sále by se dal vážit na kila!

Třetí ročník plesu se konal čtyřhvězdičkovém hotelu Grand Hotel Pressburg, vstupenky stály 69 euro, v přepočtu nějakých 1865 Kč. V ceně byl aperitiv, káva, předkrm, hlavní jídlo a švédské stoly. Akci organizoval Štefan Picúr Banyák, primáš slovenské kapely Cigánski diabli, v zahraničí známé jako Gipsy Devils. Sice šlo o ples, jenže vlastně to byla přehlídka klenotů. Zlatých.

Kdo neměl řetízek, prsten, náramek z blyštivého zlata, jako by nebyl. Šperky házely prasátka po celém sále. Aby ne, však mnozí Romové, jak sami přiznali, mají pro zlato slabost. Rekordmanem byl suverénně mladý fešák Boris Facuna, který dorazil až z Londýna. Popsal, že je ověšený 350 gramy zlata v hodnotě asi 10 tisíc eur (cca 270 tisíc korun).

„Doma v trezoru ještě tak půl kila zbylo,“ smál se. Jeho kamarád Tomáš pak vysvětlil: „Kdo má víc, tak tím je lepší.“ Proč se Romové tak rádi ověšují zlatem? „Máme kýč,“ jen hlesla zpěvačka Brigita Szelidová. Vlastně nic nevysvětlila, jen přiznala, že zlato je nedílnou součástí života jejich komunity. A okázalým projevem rodinného bohatství.


Jsme cikáni...
Akcí provázeli moderátoři televize Markíza Roman Juraško spolu s Lenkou Šóošovou a nechyběly ani romské celebrity. Třeba zpěvačka Brigita Szelidová, která zazářila v klipu Petra Nagyho k písni Waikiki raga. Na otázku moderátora, jak má účastníky plesu oslovovat, odpověděla: „Já si myslím, že jsme cikáni. To, že jsme Romové, to si teď vymysleli a nás to strašně uráží. Celý život, odmalička vím, že jsem cikánka.“ Blýskají se stále
Olašští Romové opovrhují ostatními Romy, protože si nedokázali udržet svou komunitu a svá pravidla. Proto také na jejich ples nejsou jiní Romové zváni. To, že jsou plesoví hosté doslova obaleni zlatem, neznamená, že se jedná o V. I. P. akci.

Zlato je pro olašské Romy největší hodnotou, a tak ho jako dědictví a rodinný majetek nosí běžně u sebe. Ženy ho mívají často i v zubech. Jejich úkolem je chránit ho. Kdyby ho prodaly, komunita by je potrestala vyloučením. Demonstrace zlatých pokladů ale mohla být v tomto případě také motivována potřebou ukázat »gadžům«, tedy běžným občanům, že nejsou nuzáci.

 



Přečtěte si
6010
21. 2. 2017 • 10:22

To je přesně ono.Kdo na sebe takto věší zlato, tak to je primitiv, který nikdy nic nedokázal, tak si myslí, že tímto to dožene,tu vážnost.Ubožáci.Je vidět, jak se mají cikáni špatně.Takto se přelévají peníze, do takových budižkničemu.

havran2
21. 2. 2017 • 09:31

Nejlepší je ten,kdo si nejvíc nakradl ! ! !

joudajoudovy
21. 2. 2017 • 08:06

chudaci, socialne slabi.....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.