Co se to děje? Přestáváme pít pivo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Co se to děje? Přestáváme pít pivo!

Průměrně pijí Češi sedm piv týdně. Někdo zvládne samozřejmě daleko více...
Průměrně pijí Češi sedm piv týdně. Někdo zvládne samozřejmě daleko více... (Profimedia.cz)

PRAHA – Legenda české historie Jára Cimrman říkával: „Lepší teplé pivo než studená Němka.“ Podle posledního průzkumu ale Čechům přestává zlatavý mok chutnat úplně! Nejvíce přestávají pít pivo chlapi, ke kterým přitom orosený půllitr už neodmyslitelně patří. Vypijí průměrně o tři piva týdně méně než před třemi roky!

Už jen 7 půllitrů týdně!

Za stejnou dobu u nás přibylo mužů i žen, kterým pivo vůbec nechutná a nepijí ho. Stávají se z nás abstinenti?

„Snížení konzumace piva zřejmě není generační záležitostí. Spotřeba klesá prakticky ve všech věkových skupinách podobným tempem,“ říká autor studie Jiří Vinopal ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

Příslušníci silnějšího pohlaví si týdně dají v hospodě nebo doma u televize v průměru sedm piv, jejich křehké polovičky zvládnou týdně jen jediné pivko. Ještě v roce 2004 jich přitom každý chlap týdně »udělal« osm a půl a ženy vypily jedno a půl piva. Pro pivovarníky je však nejhorší představa, že by se pivo pomalu přestalo pít. „Zejména mezi ženami se projevuje trend ke snižování celkové konzumace piva. Přibývá totiž těch, které pivo vůbec nepijí,“ uvádí Jiří Vinopal. Pivo nepije 47 procent českých žen a 10 procent všech chlapů.

A co si dáváme místo pivka? Ani víno, ani kořalku! Mohlo by se zdát, že se Češi stávají abstinenty. Stále častěji si totiž doma nebo v hospodě dáme studený nebo teplý nealkoholický nápoj…

Studie však majitele pivovarů a vinic uklidňuje. Sice se pije méně piva i vína, ale tyto nápoje zůstávají v hospodách stále na špici pomyslného žebříčku oblíbenosti. „V restauraci si nejčastěji objednáváme pivo a na druhém místě víno nebo střik. Na třetím místě jsou teplé nealko nápoje a až za nimi studené nealkoholické nápoje,“ dodává Jiří Vinopal.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.