Objevily se berušky! Bude teplo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Objevily se berušky! Bude teplo

Slunéčka sedmitečná přezimují pod kameny a s příchodem jara vylézají ven.
Slunéčka sedmitečná přezimují pod kameny a s příchodem jara vylézají ven. (: ČTK)

PRAHA Říká se, že když se objeví slunéčko sedmitečné, je defi nitivně po zimě. A protože se už berušky vyrojily ve velkém, dá se předpokládat, že teplé počasí vydrží.

Jestli si myslíte, že se berušky právě vylíhly, pak jste na omylu. „Slunéčka zimují venku pod kameny, pod kůrou stromů nebo ve škvírách skal a na jaře vylézají,“ řekl entomolog Ivan Táborský. Každým rokem se slétává ke společnému přezimování ze širokého okolí i několik set tisíc jedinců.

Kdo by červenou berušku se sedmi černými tečkami neznal? Je krásná, užitečná a rozdává radost. Patří do čeledi brouků, která čítá na šest tisíc druhů! Jen u nás žije 86 druhů slunéček. Pro všechna jsou typické pestré barvy a polokulový tvar těla. Některá mohou být žlutá, mohou mít třeba jen dvě tečky, ale také 14 teček nebo žádnou. Slunéčka bílá například žijí v noci.Slunéčko sedmitečné je nejznámější. „Ale nemyslete si, tak nevinné není,“ tvrdí Ivan Táborský. „Červené zbarvení je v přírodě vždycky alarmující a varuje,“ doplnil ho odborník na slunéčka Ivo Kovář.

Tak například ptáci prý »roztomilou« berušku v lásce moc nemají. „Když se cítí ohrožena, vypouští z kolenních žláz odpudivé látky, které jsou pro ně hořké,“ vysvětlil Ivo Kovář, proč je slunéčko sedmitečné u svých predátorů v nelibosti. Požití hořkých páchnoucích sekretů může vyvolat mírnou otravu.

Proč koušou?
Slunéčka sedmitečná. Zpíváme o nich písničky, vyprávíme pohádky, necháváme si je lézt po ukazováčku a tajně doufáme, že odtud zamíří právě »do nebíčka«. Před bouřkou však slunéčka sedmitečná koušou. Proč? „To se ještě nepodařilo vypátrat. Příroda je mnohdy nevyzpytatelná,“ tvrdí entomolog Ivan Táborský.

Jak se řekne beruška...
slovensky: lienka sedembodkovaná
rusky: kalinka, boží kravička (božija korovka)
německy: sonnenkäfer (sluneční brouk)
anglicky: ladybird (ptačí dáma)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.