Legendární Karol Polák (†81): Jeho hlášky žijí dál! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Legendární Karol Polák (†81): Jeho hlášky žijí dál!

Karol Polák, jak ho všichni známe.
Karol Polák, jak ho všichni známe. (Foto: ČTK/Földeši Miroslav)

Profík s nezaměnitelným hlasem a originálními hláškami! Tak na zesnulého sportovního komentátora Karola Poláka (†81) vzpomínají jeho následovníci v České televizi. »Karolko« je pro ně každodenním tématem.

Je to mix recese a hlubokého obdivu. Sotva někde jinde na světě najdete takovou koncentraci »Polákofilů«, jako ve sportovní redakci ČT. Od obyčejného pozdravu v intonaci slovenského fenoména až po nekonečné opakování jeho hlášek. „Karol bude skrz nás žít v té redakci pořád, protože s nadsázkou kdo chce dnes pracovat v redakci sportu ČT, musí umět trošku napodobit Karola Poláka,“ tvrdí se smíchem moderátor Vojtěch Bernatský.


Ale pozor, nejde jen o Polákovy bonmoty, které i fanoušci dodnes hltají. „Byl to jeden z mých velkých vzorů, inspiroval mne. Ve své době čněl nad ostatními, nikdy nezkazil výslovnosti jmen,“ říká Petr Svěcený, podle něhož Polák svým komentováním předběhl dobu. „Bezvadný parťák, profík. Co do komplexnosti osobnosti si myslím, že nemá v historii konkurenci,“ tvrdí Petr Vichnar. „Prostě legenda sportovní žurnalistiky,“ přidává Jiří Hölzel.
Jaký tedy byl? „Vzdělaný – studoval herectví a zpěv, takže uměl krásně pracovat s hlasem – vždy perfektně připravený a navíc dobře vypadal,“ vypočítává Vichnar. Komentování prý povýšil na umění. A televizní sporťáci si ho budou i nadále, byť třeba nevědomky, každodenně připomínat.

 

Naše »NEJ« Karolovy hlášky

 

Petr Svěcený: „Beží, beží... kto to tam beží...Áno, beží nám petnáctá minuta a naši vedú jedna nula!“ Když při komentování fotbalu ztratil nit.

 

Vojtěch Bernatský: „Prepáčtě, ale ja som sa tak vzrušil, že už som ho tam viděl...“ Když při hokeji usnul a ze snu zakřičel Gól!

 

„Mamička, ocko, dcera, sýýýýýn – dve tisjačky z peňaženky fííííí.“ Když kritizoval drahé vstupenky na fotbal.

 

Jiří Hölzel: „Na ihrisku je taká hmla, že aj vtáky chodia pešo.“
Když při jednom fotbalovém zápase vládly nepříjemné povětrnostní podmínky.

 

Petr Vichnar: „No a tu je jediný zástupca európskej šprintérskej školy Manfred Kokot. Pozrite sa, kde sú naši šprintéri. Bodaj by sme aj my mali takýchto kokotou.“ Při triumfu sprintera z NDR na atletickém mítinku v Berlíně.

 



Přečtěte si
langor
20. 1. 2016 • 17:03

Super... Akorat cenu TyTy predal Karol Polak Vojtechu Bernatskemu a ne naopak ))))). Trosku amaterstina !!!

rezacek
19. 1. 2016 • 17:32

Kdysi jsem slyšel, že v rozhlase byla soutěž o napodobení Karola Poláka. On to zaslechl a z hecu tam zavolal se svým příspěvkem. Jak to dopadlo? Originál se umístil až na třetím místě. *** ne***.

stekajicikocka
19. 1. 2016 • 10:53

Ve svém oboru špička, tak to má být.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.