Richard se rozčílil! Proč má Kamba tolik jídla? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Richard se rozčílil! Proč má Kamba tolik jídla?

Kamba většinu času v pavilonu odpočívá.
Kamba většinu času v pavilonu odpočívá. (Aha! – Josef Mašek)

PRAHA – Něhou zahrnula pražská gorilí rodina Kambu, která se zotavuje z těžkého porodu mrtvého mláděte. Naštěstí žádné další komplikace u Kamby nenastaly, a tak první noc po zákroku spali všichni klidně přimknuti k sobě. Kamba byla sice ještě unavená, ale pohoda už opanovala pavilon.

Pohled na spící rodinku ráno dojal i ošetřovatele. „Všechny holky spaly kolem Kambičky. Jen Richard ležel o pár metrů dál. Moja ji šimrala na hlavě. Je vidět, jak jsou rádi, že je zase s nimi. Obvykle spí totiž každý zvlášť,“ popsal včerejší jitro vrchní ošetřovatel goril Marek Ždánský. Projevy náklonnosti pak během dne nešetřil ani Richard. Kamby se dotýkal a něžně ji očichával. Nečekaně vstřícná byla také jindy trochu nevrlá a zamračená Shinda.

Aby se Kamba nenakazila infekcí, strávila tlupa včerejšek ještě v pavilonu. Dnes by už ale měli jít všichni ven na sluníčko. Kamba stále bere antibiotika a zdá se, že jí to ostatní trochu závidí. Léky jí totiž ošetřovatelé několikrát denně rozpouštějí ve stoprocentních džusech. Včera si tak pochutnávala na hruškovém. „K jídlu dostala, co má ráda, rajčata, okurky a nejvíc miluje saláty, hlavně ledový,“ dodal Ždánský.

Návštěvníky, kteří se přišli na vlastní oči přesvědčit, zda je Kamba v pořádku, v jednom okamžiku zaskočil Richard. Zdálo se, že se na chudinku Kambu rozčílil. „Nešlo o Kambu. Proti ní nic neměl. Měli zrovna krmení a on rodině vysvětloval, že jídlo je jeho. A Kamba stála zrovna poblíž,“ vysvětlil sekundovou roztržku Ždánský.

Včera už ošetřovatelé zavedli v pavilonu normální denní rytmus – úklid, krmení atd. Jinak celý den gorily odpočívaly. Osud Kamby veřejnost stále prožívá s emocemi. „Máme spoustu telefonátů. Většinou nám lidé děkují, že jsme udělali maximum. Někteří ale také chtějí, abych odešel. Jsou přesvědčeni, že jsem nechal Kambu trápit. Mrzí mě to, ale chápu je. Hodnotí to, co viděli v přenosu na internetu. Neznali skutečnou situaci,“ dodává Ždánský.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.