14 nejzdravějších potravin světa
Kdo zdravě jí, žije déle. Skupina světových dietologů se vydala na hledání skutečných »hvězd« mezi potravinami. Tady je seznam 14 nejzdravějších – všechny mj. velmi účinně chrání před rakovinou.
Kdo zdravě jí, žije déle. Skupina světových dietologů se vydala na hledání skutečných »hvězd« mezi potravinami. Tady je seznam 14 nejzdravějších – všechny mj. velmi účinně chrání před rakovinou...
1. Borůvky
Obsahují více antioxidantů než ostatní druhy ovoce a zeleniny.
Před čím chrání: Alzheimerova choroba, stařecká demence, stárnutí kůže.
Podobné účinky: Všechny bobulové plody, červené hrozny, třešně.
2. Fazole
Před čím chrání: Choroby kardiovaskulárního systému, snižují tlak, cholesterol i riziko onemocnění cukrovkou.
Podobné účinky: Cizrna, čočka, zelený hrášek.
3. Oves
Před čím chrání: Před cukrovkou. K tomu je dobrý na štíhlou linii – nasytí a má málo kalorií.
Tip: Nasypte si ovesné vločky do jogurtu nebo si kupte celozrnný chléb s ovsem.
Podobné účinky: Pšeničné klíčky, přírodní rýže, žito, divoká rýže.
4. Brokolice
Patří k nejsilnějším zbraním proti rakovině.
Před čím chrání: Povzbuzuje imunitní systém, je dobrá pro zrak a kardiovaskulární systém. Posiluje kosti a brání vrozeným vadám.
Podobné účinky: Růžičková kapusta, zelí, kapusta, tuřín, květák.
5. Losos
Je nejdůležitějším zdrojem omega 3 mastných kyselin.
Před čím chrání: Prospívá očím a pozitivně ovlivňuje krevní tlak, cholesterol a kardiovaskulární systém. Nebojte se na začátku odporné rybí chuti, asi po týdnu zmizí.
Podobné účinky: Platýz, sardinky, sledě, pstruzi, okouni, ústřice, mušle.
6. Tykve, dýně
Před čím chrání: Nepřekonatelné co do množství karotenoidů. Ty chrání před různými druhy rakoviny, udržují srdce zdravé a jsou prospěšné i očím.
Podobné účinky: Mrkev, sladké brambory, oranžová paprika.
7. Sója
Pokud odmítáte jíst maso, zásobuje tělo dostatečným množstvím bílkovin.
Před čím chrání: Nemoci srdce a osteoporóza. Snižuje cholesterol a tlak.
Podobné účinky: Tofu, sójové mléko.
8. Krůtí prsa (bez kůže)
Nejlibovější zdroj živočišných bílkovin, který existuje.
Před čím chrání: Obsahují selen (chrání před rakovinou) a zinek (hojení ran).
Podobné účinky: Kuřecí prsa bez kůže.
9. Pomeranče
Před čím chrání: Posilují imunitu, chrání před cukrovkou a vysokým tlakem.
Ale pozor: Šťávy ovoce nenahradí. Nejvíce vitaminů je v dužnině.
Podobné účinky: Citrony, grepy, mandarinky, limetky, klementinky.
10. Špenát
Před čím chrání: Před stařeckou slepostí, prospívá srdci a cévám.
Podobné účinky: Kapusta kadeřávek, čínské zelí, římský salát, oranžová paprika, hořčičné a řepné listy.
11. Čaj
To je důvod, proč se Číňané dožívají tak vysokého věku – pijí mnoho čaje!
Před čím chrání: Flavanoidy (rostlinné barvivo v listech) posilují imunitu a chrání hlavně před rakovinou. Fluoridy zabraňují vzniku zubního kazu.
Podobné účinky: Neexistuje alternativa.
12. Rajčata
Před čím chrání: Lycopin (barvivo, které může za červeň rajčat) udržuje kůži mladou a zvyšuje obranu proti UV záření, posiluje imunitu a chrání oči.
Podobné účinky: Vodní meloun, růžový grep, červená papája, japonské datle.
13. Ořechy
Prokazatelně zvyšují výkon mozku.
Před čím chrání: Polyfenoly chrání před stárnutím kůže. A omega 3 mastné kyseliny pročišťují tepny a chrání tak srdce.
Podobné účinky: Všechny ostatní (nesolené) ořechy s výjimkou kokosových.
14. Jogurt
Nejlepší je nízkotučný a bez cukru. Měl by obsahovat živé bakterie.
Před čím chrání: Dokáže v těle zabít škodlivé bakterie a povzbuzuje imunitu. Díky vápníku zpevňuje kosti, snižuje cholesterol a krevní tlak. Pravidelná konzumace může chránit před infekcemi (kvasinky a záněty močových cest).
Podobné účinky: Kefír.