Juraj Herz (80) se sebezapřením v Terezíně: Proč dodnes nenávidí Poláky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Juraj Herz (80) se sebezapřením v Terezíně: Proč dodnes nenávidí Poláky?

Juraj Herz se v Terezíně cítil mizerně kvůli tíživým vzpomínkám z mládí.
Juraj Herz se v Terezíně cítil mizerně kvůli tíživým vzpomínkám z mládí. (Foto: Aha! - ara)

Začátkem šedesátých let se režisér s minulostí vyrovnával ve filmu Transport z ráje. To bylo donedávna naposledy, co navštívil terezínskou pevnost, ke které cítí silný odpor. Nyní se tam vrátil, aby se zúčastnil konference a nebylo to pro něj vůbec lehké. Sám totiž pro svůj židovský původ v dětství pobýval v koncentračních táborech Ravensbrück a Saschsenhausen.

V Terezíně se mu nelíbilo

Terezínská pevnost, kde bývalo židovské ghetto a věznice pražského gestapa, probudilo u Juraje Herze pochmurné vzpomínky. "Atmosféra je tu těžká, dusivá. Příliš nerozumím tomu, že tu lidé mohou žít. Já mám tohohle města plné zuby," neskrýval svůj odpor režisér v Litoměřickém Deníku. Členové jeho rodiny se nechali pokřtít, ale nacistickým represím neunikli. Rodina byla transportována do koncentračního tábora, který desetiletému  Jurajovi nadobro ukončil dětství.


Rodina zázračně přežila

Osud tomu chtěl, že se stalo nemožné.  "Já, otec i matka jsme se doma nakonec zase sešli. Nikdo totiž nevěřil, že přežijeme. Byli jsme hubení už před transportem. První umírali ti silní a mohutní, kterým najednou scházela energie," prozradil jeden z hrůzostrašných paradoxů života v lágru.

Nenávist k Polákům

Pobyt v táborech smrti ho pochopitelně navždy poznamenal a Juraj Herz, vzhledem k hrůzostrašným zkušenostem, nadobro zanevřel na polské sousedy. "Já jim nemůžu přijít na jméno. To, jak se v koncentráku chovali, nezapomenu. Kradli, byla to zvířata," tvrdí režisér a hned se podezíravě rozhlíží, jestli nějaký Polák v dosahu není. Příbuzný slovanský národ si nelichotivé hodnocení vysloužil možná i tím, že v Polsku vládly vždy silné protižidovské tendence.



Přečtěte si
evicka55
13. 9. 2014 • 08:02

Je jedno jestli je to Rus,Zid,Polák,hlavně když je to slušný člověk a to JH určitě je.Jeho tvorba mluví za všechno.Byla jsem v Terezíně a můžu říct,že emoce a pocity byly tak silné.že jsem se z toho vzpamatovala až doma.Je to tam plné strašné bolesti Bože dedopust aby se něco podobného někdy opakovalo

trhnisinadledvinkou
12. 9. 2014 • 11:53

hubu drž ty, jsi blbá, až kam vidíš... a podle toho jak jsi blbá, tak vidíš až za roh

kov185
11. 9. 2014 • 21:58

Nejhorší věc, jakou můžete udělat proti Židům, jsou předsudky, že berete všechny Židy do jednoho pytle... A Poláci? To jsou do jednoho jedna pakáž! Pán si tak trochu protiřečí...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.