Velký seriál deníku Aha! začíná: Nemoci srdce a cév | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Velký seriál deníku Aha! začíná: Nemoci srdce a cév

Infarkt vznikne uzavřením jedné z těchto tepen, které srdce vyživují.
Infarkt vznikne uzavřením jedné z těchto tepen, které srdce vyživují.

PRAHA – Pálení nebo bolest na hrudi, která vystřeluje do levé, případně pravé ruky a krku. Tak se nejčastěji ohlásí akutní srdeční infarkt! Onemocnění, které bez rychlé pomoci může skončit smrtí! Jedná se o jednu z řady chorob srdce a cév, které jen v České republice zabijí každých devět minut jednoho člověka!

Jak se vyhnout infarktu?

Lidské srdíčko váží přibližně 350 gramů, ale bez jeho tlukotu a pumpování krve zůstávají důležité orgány, jako jsou mozek, ledviny, svaly, střeva a další, bez okysličené krve a živin…

„Laicky se opravdu dá říct, že srdce je pumpa. Funkcí srdce v organismu je doprava okysličené krve s živinami do cílových orgánů tak, aby mohly fungovat. Každopádně není sídlem lásky, jak se o tom často mluví,“ vysvětluje přední český kardiochirurg profesor Jan Pirk.

K tomu, aby srdce mohlo fungovat, potřebuje živiny i ono samo, protože jeho dvě komory a dvě síně jsou tvořeny svalovinou. „K zásobování srdíčka slouží věnčité tepny, což jsou první větve, které odstupují z hlavní cévy těla, aorty. Pokud žijeme nezdravě, to znamená, že kouříme, přejídáme se, málo se pohybujeme, neléčíme si vysoký krevní tlak nebo cukrovku, tak se nám všechny cévy v těle, lidově řečeno, zanáší přebytečným cholesterolem a dochází ke vzniku aterosklerózy,“ říká profesor Pirk.

Pokud se začnou »ucpávat«, a tím zužovat věnčité tepny vyživující naši »pumpu«, začne člověk cítit bolest na hrudi. „Jedná se odborně o ischemickou srdeční chorobu, tedy nedokrvení srdečního svalu. Případně se věnčitá tepna zcela uzavře, srdeční sval je bez kyslíku a živin a jeho část odumře. Tak vzniká akutní srdeční infarkt,“ popisuje profesor Pirk.

Jak se ochránit?

1. Hlídejte si krevní tlak! Pokud máte vysoký krevní tlak (hypertenzi), patříte mezi lidi ohrožené srdečním infarktem. Vysoký tlak zatěžuje cévy a oslabuje srdce. Optimální tlak dospělého člověka je 120/80 a každý by si jej měl pravidelně kontrolovat.

2. Zapomeňte na kouření! Nikotin a další látky, které cigaretový kouř obsahuje, jsou pro srdce jed. Zužují cévy a nutí srdce k většímu výkonu. Zároveň zvyšuje nebezpečí vzniku krevních sraženin, které způsobují ucpání cév a následně srdeční infarkt a mozkovou mrtvici. Navíc jsou kuřáci ohroženi rakovinou plic.

3. Pravidelně sportujteSportováním je srdce chráněno hned třikrát. Srdeční sval je lépe prokrvován, pohybem klesá krevní tlak a zároveň klesají hodnoty nebezpečného cholesterolu v krvi.

4. Snažte se jíst zdravěKonzumace zeleniny a ovoce snižuje riziko infarktu až o třicet procent! Zapomeňte na potraviny obsahující nasycené mastné kyseliny, jako jsou sádlo, tučné sýry, smetana, vepřové maso nebo smažené brambůrky. Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi.

5. Dejte si skleničku vínaAlkohol, zejména víno, v malém množství srdci prospívá, protože rozšiřuje cévy. Ale opravdu jen dvoudecová sklenička. Při větším množství alkoholu krevní tlak naopak stoupá.6. Hubněte nejen do plavek Nadváha srdíčko extrémně zatěžuje. Zvyšujete krevního tlak a množství cholesterolu v krvi.

ČTĚTE VÍCE V DNEŠNÍM TIŠTĚNÉM AHA!

Profesor Jan Pirk: Alkohol srdci pomáhá!
Jste ohroženi infarktem?
Jak vzniká nemoc?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.