Emanuel vaří česká jídla! 3. DÍL - Ridiho svíčková
S Emanuelem Ridim (37) si dnes můžete zkusit připravit jedno z nejslavnějších českých jídel – svíčkovou. »Manu« ji ale zkusí trochu jinak – s ingrediencemi, které se dávají do italských smetanových omáček. „Je to taková funky svíčková,“ říká Ridi. Necháte se jeho receptem inspirovat?
Potřebujete (na 4 porce):
-
1 kg hovězí svíčkové
-
½ bulvy celeru
-
½ kořenu petržele
-
½ řapíkatého celeru
-
2 mrkve
-
1 cibuli
-
2 ančovičky
-
1 dl jablečného octa
-
1 lžíci dijonské hořčice
-
1 lžičku kaparů
-
1 dl koňaku
-
2 dl smetany
-
1 dl mléka
-
50 g másla
-
hovězí vývar
-
bobkový list
-
rozmarýn
-
tymián
-
citronovou kůru
-
sůl, celý pepř
Svíčkovou očistíme a svážeme provázkem, aby z ní nevytekla všechna šťáva. V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme maso, aby se zatáhlo a získalo hnědou barvu. Poté maso vyndáme a k máslu přihodíme ančovičky. Jakmile se rozpustí, přidáme mrkev nakrájenou na kostičky a necháme chvíli restovat.
Mezitím nakrájíme celer, petržel a řapíkatý celer na kostičky a vsypeme do hrnce. Jako poslední přihodíme nasekanou cibulku, zalijeme koňakem a jablečným octem, vhodíme pár kaparů a necháme chvíli povařit. Jakmile tekutina zhoustne, podlijeme základ hovězím vývarem, přidáme lžíci dijonské hořčice, promícháme a vrátíme ke směsi maso.
Do látkového ubrousku dáme bobkový list, rozmarýn, tymián a kuličky pepře, svážeme provázkem a vzniklý uzlík vložíme do hrnce k masu. Zalijeme trochou mléka, přiklopíme pokličkou a necháme péct v troubě 50 minut při 120 stupních. Po upečení maso opět vyndáme z hrnce, odstraníme uzlík s bylinkami a omáčku propasírujeme, přidáme smetanu a mírně povaříme.
Podle chuti osolíme. Servírujeme plátky masa polité omáčkou, ozdobíme kapary a strouhanou citronovou kůrou a podáváme s chlupatými knedlíčky po italsku.