Emanuel vaří česká jídla! 3. DÍL - Ridiho svíčková | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Emanuel vaří česká jídla! 3. DÍL - Ridiho svíčková

Emanuel Ridi dnes čtenářům Aha! připravil svíčkovou po italsku. A ta je s koňakem!
Emanuel Ridi dnes čtenářům Aha! připravil svíčkovou po italsku. A ta je s koňakem!  (TV Prima)

S Emanuelem Ridim (37) si dnes můžete zkusit připravit jedno z nejslavnějších českých jídel – svíčkovou. »Manu« ji ale zkusí trochu jinak – s ingrediencemi, které se dávají do italských smetanových omáček. „Je to taková funky svíčková,“ říká Ridi. Necháte se jeho receptem inspirovat?

Potřebujete (na 4 porce):
  • 1 kg hovězí svíčkové
  • ½ bulvy celeru
  • ½ kořenu petržele
  • ½ řapíkatého celeru
  • 2 mrkve
  • 1 cibuli
  • 2 ančovičky
  • 1 dl jablečného octa
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 1 lžičku kaparů
  • 1 dl koňaku
  • 2 dl smetany
  • 1 dl mléka
  • 50 g másla
  • hovězí vývar
  • bobkový list
  • rozmarýn
  • tymián
  • citronovou kůru
  • sůl, celý pepř

Svíčkovou očistíme a svážeme provázkem, aby z ní nevytekla všechna šťáva. V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme maso, aby se zatáhlo a získalo hnědou barvu. Poté maso vyndáme a k máslu přihodíme ančovičky. Jakmile se rozpustí, přidáme mrkev nakrájenou na kostičky a necháme chvíli restovat.

Mezitím nakrájíme celer, petržel a řapíkatý celer na kostičky a vsypeme do hrnce. Jako poslední přihodíme nasekanou cibulku, zalijeme koňakem a jablečným octem, vhodíme pár kaparů a necháme chvíli povařit. Jakmile tekutina zhoustne, podlijeme základ hovězím vývarem, přidáme lžíci dijonské hořčice, promícháme a vrátíme ke směsi maso.

Do látkového ubrousku dáme bobkový list, rozmarýn, tymián a kuličky pepře, svážeme provázkem a vzniklý uzlík vložíme do hrnce k masu. Zalijeme trochou mléka, přiklopíme pokličkou a necháme péct v troubě 50 minut při 120 stupních. Po upečení maso opět vyndáme z hrnce, odstraníme uzlík s bylinkami a omáčku propasírujeme, přidáme smetanu a mírně povaříme.

Podle chuti osolíme. Servírujeme plátky masa polité omáčkou, ozdobíme kapary a strouhanou citronovou kůrou a podáváme s chlupatými knedlíčky po italsku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.