Vedoucí lékárny šidil na lécích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vedoucí lékárny šidil na lécích

Lékárník vyměňoval dražší léky za levnější.
Lékárník vyměňoval dražší léky za levnější. (Ilustrační foto ara)

Soudní proces s vedoucím lékárny na Nádražní třídě v Plzni PhMr. J. N. a laborantkou téže lékárny D. Š. poutal pozornost veřejnosti v západočeském krajském městě v létě roku 1966. Spolu s nimi byl souzen i zaměstnanec podniku Státní lesy v Plzni B. B. O vyneseném rozsudku referoval deník Rudé právo 7. srpna zmíněného roku.

Obžaloba vinila vedoucího J. N., že uskutečňoval machinace s medikamenty, když zaměňoval předepsané dražší léky a přípravky za levnější a fakturoval vyšší ceny. Dále fakturoval větší množství léků, veterinárních přípravků a zdravotnického materiálu, než skutečně vydal. Poškodil tak lesnické a zemědělské organizace v západních Čechách nejméně o 72 000 tehdejších Kčs. Pro lepší představu čtenářů – průměrný měsíční plat v tehdejší ČSSR činil 1496 korun. Podle obžaloby panu šéfovi v lékárně s machinacemi a »kouzly s fakturami« vědomě pomáhala laborantka D. Š.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Trestní senát Okresního soudu v Plzni zhodnotil předložené důkazy, svědecké i znalecké výpovědi a tvrdě trestal. PhMr. J. N. poslal nekompromisně do kriminálu na šest a půl roku. Dále ho odsoudil k propadnutí poloviny majetku a k zákazu výkonu vedoucí funkce na pět let. Obžalovaná D. Š. dostala rok a půl v kriminálu, ovšem s podmínkou na tři roky. Navíc jí soud vyměřil i peněžitý trest ve výši 4000 korun. B. B. ze Státních lesů byl odsouzen k šesti »zamřížovaným měsícům« s podmínkou na dva roky. Trestnou činnost, které se dopustil, list nespecifikoval.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.