VELKÝ TELEVIZNÍ PŘEHLED: Podzimní seriálové novinky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

VELKÝ TELEVIZNÍ PŘEHLED: Podzimní seriálové novinky!

Zahradnictví
Zahradnictví (Foto: FTV Prima, TV Nova, Česká televize)

Vzhůru do boje! Tak by se dal popsat podzim podle českých televizních stanic. Každá z těch hlavních totiž vsadila nejen na stálice s dobrou sledovaností, ale i na zbrusu nové seriály. A samozřejmě půjdou proti sobě. Kdo z nich vyhraje a na co se vlastně můžeme těšit?

BITVA 1: TÁTOVÉ NA TAHU vs. DÁMA A KRÁL (Prima x Nova)
Novinka, nebo osvědčený seriál? Komedie, či detektivka? Co diváky zaujme víc, to se ukáže už velmi brzy…

Tátové na tahu
O co jde: rodinný komediální seriál
Kdy a kde: neděle ve 20.15, Prima, od 9. září
Proti čemu půjde: Dáma a král (Nova), Zahradnictví/ Rédl (ČT1)
Když se výchovy dětí ujmou místo žen čtyři tatínci (Štěpán Benoni, Karel Dobrý, Saša Rašilov, Petr Vaněk), navíc jeden z nich žijící v homosexuálním páru, je o zábavu postaráno. Pánové na mateřské se snaží nahradit ženy, a tak se mnohdy dostávají do svízelných situací, které ale s humorem sobě vlastním brilantně vyřeší, samozřejmě »po chlapsku«. Veselý seriál, který ukáže, že i když muž a žena dělají totéž, prostě to totéž není, nám dá nahlédnout do čtyř rodin, které mají společné jedno – děti tu vychovávají muži.


Dobrý na mateřské byl, Vaněk na ni chtěl
V tomto případě našli tvůrci vhodné protagonisty! Dva ze čtyř seriálových tatínků totiž mají s mateřskou vlastní zkušenosti. „Já vlastně na mateřské začínal, vydělával jsem výrazně míň než moje tehdejší partnerka, tak jsme se dohodli, že já se budu starat o dceru. Dělal jsem to necelé dva roky,“ prozradil Karel Dobrý. „Po roce musím říct, že mi z toho začalo trochu hrabat, a musel jsem ven,“ dodal s tím, že dnes by na mateřskou klidně šel znovu. To Petr Vaněk, který tu hraje partnera Jakuba Prachaře, na ni málem nastoupil. „Já jsem dokonce na mateřskou chtěl jít a moje práce by mi to i umožnila. Ale jediný problém byl, že jsem nestihl zaplatit nemocenskou, a tak to nešlo. Třeba příště,“ svěřil.


Dáma a král
O co jde: detektivka
Kdy a kde: neděle ve 20.20, Nova, od 2. září
Proti čemu půjde: Tátové na tahu (Prima), Zahradnictví/ Rédl (ČT)
Nové příběhy z advokátní kanceláře, která se zaměřuje na hledání spravedlnosti pro neprávem obviněné. Ve druhé sérii přibudou ke známým postavám nové -  k týmu se přidá Michal Dalecký jako Milan, postavu Lenčiny matky si zahraje Eva Holubová, a silným soupeřem právnického týmu bude Roman Zach v roli konkurenčního advokáta. Víc prostoru oproti minulé sérii dostane Jan Cina v roli mladého právníka. Premiérové advokátní rébusy budou Černý, Braunová & spol. i tentokrát řešit v celé řadě atraktivních prostředí a opět se potvrdí, že žádný zločin, a záhada pro ně nejsou neřešitelné!

Nový vyšetřovatel Michal Dalecký: Baví mě hrát extrémy!
V seriálu hrajete novou posilu vyšetřovatelského týmu Milana. Čím je vám blízký?
„Tím, že je komický, veselý, zásadový, krásný... Prostě jako já!“
Milan nad věcmi příliš nepřemýšlí, jde rovnou do akce.  Jste takový i vy?
„To žel, ne. Já hodně promýšlím. Rád si vždy ve věcech udělám racionální pořádek, a pak jdu do akce. Takový Milan by v reálném životě byl asi dost pomalý.“
Máte za sebou několik rolí v kriminálních seriálech, například v Expozituře nebo Kriminálce Anděl. Co vás na seriálovém krimi prostředí baví?
„To, že můžu prožívat situace, které bych běžně nezažil. Například běhat po fabrice se zbraní v ruce, přelézat ploty a velkými kleštěmi přecvakávat zámky nebo být vrahem. To jsou takové extrémy, které bych ve svém normálním životě nedělal.“
Umíte si sebe představit jako člena týmu reálné advokátní kanceláře?
„To si nedovedu představit. Já vůbec nerozumím advokátní řeči a těm věcem. Jsem herec, a to mi naprosto vyhovuje.“

BITVA 2: ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ 2 vs. KREJZOVI (Nova x Prima)
Nova vsadila na jistotu, kdežto Prima přichází se zbrusu novým seriálem, který provází masivní promo. Zaujme příběh poněkud nestandardní rodinky natolik, že převálcuje Ordinaci?

Ordinace v růžové zahradě 2
O co jde: pokračování úspěšného seriálu
Kdy a kde: úterý a čtvrtek od 20.20, Nova, od 27. srpna
Proti čemu půjde: Krejzovi (Prima), Doktor Martin (ČT1)
Čtrnáctá sezóna, kterou seriál začíná, slibuje, že bude plná nečekaných návratů, výjimečných objevů, šokujících zápletek i překvapivých rozhodnutí. Do Kamenice se vrátí známé postavy – například doktoři Marika Lukáčová (Andrea Růžičková) a Adam Svoboda (Libor Stach) a objeví se úplně nové. Herec Jan Hájek nastoupí jako primář chirurgie, avšak otevře staré rány a zkomplikuje plány Márovi (Robert Jaškow), který po místě prahne a Pavlína Němcová, která zase ztíží život primáři Mázlovi (Petr Rychlý). „Moje postava se jmenuje Saša Koutecká, je to rozvedená žena s dvacetiletou dcerou. Pracuje jako laborantka v nemocnici. Vyhlídl si mě tam primář Mázl, ne pro sebe, ale pro Karla Rytíře (Miroslav Etzler), kterému by mě rád dohodil. Tak uvidíme, jak to dopadne. Určitě tím dějem trochu zamíchám,“ svěřila Pavlína. Milovníci tohoto seriálu se mají na co těšit.

Krejzovi
O co jde: crazy seriál
Kdy a kde: úterý a čtvrtek ve 20.15, Prima, od 4. 9. (1. díl mimořádně 2. 9.)
Proti čemu půjde: Ordinace v růžové zahradě 2 (Nova), Doktor Martin (ČT1)
Hlavou poněkud netradiční rodinky (více o seriálu na str. 12 a 13) je kutil Jan Krejza, kterého hraje Václav Postránecký.

Václav Postránecký o své roli: Hrál jsem i s mladým tygrem!
Jan Krejza toužil po synovi, nakonec má čtyři dcery. Jak s nimi vychází?
„Jedna z mých seriálových replik zní: Všechny jsou krásné a úplně stejné jako jejich máma. On je miluje, to je základní výchozí pocit Krejzy. To, co s nimi prožívá, by mohlo u někoho vést k tomu, že ten cit by ochladl, ale to není jeho případ. Miluje je za všech okolností.“
Dcery pojmenoval podle abecedy, zarazilo vás to?
„Ne, protože se mu povedlo, že se jedna dcera jmenuje A – Anička, druhá B – Barbora, tak proč by třetí nemohla být C – Cinda? Pro někoho, kdo má rád pořádek, tak logicky čtvrtá dcera je D – Danka. A když má pejska a je to fenečka, tak je to E – Emička.“
V čem byste si s Krejzou nejvíc rozuměli?
„V jeho přístupu k životu. Především v tom, že se nesmí tlačit na pilu. To je nejhorší, co člověk může udělat.“
Co vás na natáčení zatím nejvíce zaujalo?
„Práce s mladým tygrem. Poučil jsem se od chovatele, že když se mu díváte do očí, tak vás respektuje. Jakmile uhnete pohledem, má vás za králíka. Což je zkušenost, za kterou zaplatila Pavla Tomicová, která tu hraje sestru na veterině. Takže kdybych se potkal s nějakým mladým tygrem, tak vím, že nesmím uhnout pohledem!“

CO DALŠÍHO NÁS ČEKÁ

První republika III
O co jde: třetí série úspěšného seriálu
Kdy a kde: pátek ve 20.00, ČT1, od 7. září
Proti čemu půjde: Československo má talent (Prima)
Osudy oblíbené rodiny Valentů zaplétá temná minulost i žhavá přítomnost. Milostné aféry, ohrožení, vraždy. První dvě řady seriálu se těšily takové popularitě, že musela vzniknout další. Třináct nových dílů odehrávajících se v letech 1930-1931 přinese kriminální zápletky nebo milostný trojúhelník. Objeví se nové postavy, které si zahrají například Adam Mišík nebo Maroš Kramár, v roli Ireny Valentové se místo Anny Fialové představí slovenská herečka Katarína Šafaříková. Tentokrát tu výraznou roli nebudou hrát auta, ale bude se boxovat i tančit. „Herci absolvovali několikaměsíční přípravu v boxerském klubu u mistra Evropy Rosti Osičky, který jim dával hodně do těla a díky tomu jejich výkon vypadá velmi dobře a i proto box v průběhu natáčení pohltil celý štáb,“ prozradil režisér Biser V. Arichtev.

Zahradnictví
O co jde: drama
Kdy a kde: neděle 20.15, ČT1, od 2. září
Proti čemu půjde: Dáma a král (Nova), Tátové na tahu (Prima)
Rodinná sága režiséra Jana Hřebejka, která předchází oblíbenému filmu Pelíšky (1999). Začíná za německé okupace ve čtyřicátých letech a věnuje se třem rodinám: leteckého radiotelegrafisty, majitele kadeřnického salonu a majitele zahradnictví.  Dvacet let jejich života obsáhne šest dílů. V jedné z hlavních rolí se objeví Ondřej Sokol. Pro jeho fanoušky bude jistě zajímavé i to, že si zahraje titulní roli v detektivním seriálu Rédl, který pak Zahradnictví na obrazovkách vystřídá.

Labyrint III
O co jde: detektivka
Kdy a kde: pondělí ve 20.00, ČT1, od 3. září
Proti čemu půjde: Specialisté (Nova), Modrý kód (Prima)
Populární tým vyšetřovatelů v čele s Jiřím Langmajerem se vrací zpět v plné parádě. A opět bude řešit vraždy, které spojuje jeden náboženský motiv – téma Ježíšových apoštolů. Režie sedmi nových dílů se ujal opět Jiří Strach a bude se na co těšit! Natáčelo se na bezmála sto lokacích nejvíce na jižní Moravě, zahraje si tu přes osmdesát herců. Do týmu majora Remeše přibudou nové posily – Lenka Vlasáková, která si v první sérii zahrála psycholožku, a nyní přijde do oddělení vražd, mladá vyšetřovatelka Denisa Nesvačilová a mužský protějšek Petr Stach. „On si totiž pan režisér v každé sérii celou mordpartu vyvraždí a pak potřebuje nové policisty,“ komentoval to s úsměvem Stach.

KLASIKA

Specialisté
O co jde: detektivka
Kdy a kde: pondělí ve 20.20, Nova, od 27. srpna
Proti čemu půjde: Labyrint III (ČT1), Modrý kód (Prima)
Pražská kriminálka se vrací s dalšími napínavými případy. Co týden, to jeden závažný trestný čin. Vyšetřování se opět chopí David Prachař, Jakub Štáfek, Zuzana Kajnarová a Jan Zadražil, kteří budou řešit například řádění neznámého sexuálního devianta, zmizení dětí ze zábavního parku nebo vraždu nevěsty a hledání vraha mezi svatebčany. „S pistolí člověk hned vypadá jako neohrožený ochránce a neprůstřelná vesta vzbuzuje respekt. Jenom si někdy říkám, že mít skutečně nabito ostrejma a riskovat, že vás někdo zastřelí, to chce kuráž. No a my se snažíme, aby to všechno vypadalo věrohodně i se slepými náboji,“ okomentoval natáčení Prachař.

Modrý kód
O co jde: seriál z lékařského prostředí
Kdy a kde: pondělí a středa ve 20.15, Prima
Proti čemu půjde: Specialisté (Nova), Labyrint III (ČT1)
Nejopravdovější seriál z lékařského prostředí, tak jej nazývá televize Prima. Moderní drama z urgentního příjmu je plné napínavých příběhů inspirovaných skutečnými osudy pacientů, lékařů i dalších pracovníků pohotovosti. Na přípravě seriálu spolupracuje široký tým odborných poradců z řad záchranářů a lékařů. Příběhy hrdinů rubavského urgentu v nových dílech pokračují a navazují na předchozí úspěšnou sezonu.




Tip pro děti


Skautská pošta 1918
O co jde: vzdělávací seriál pro děti
Kde: ČT :D, podzim 2018
Pavel Zedníček (68) má 116 let! Tedy alespoň v novém seriálu pro děti. V šestnácti letech zažil vznik republiky, a teď jeho vzpomínky ožijí před zraky vnoučat. Parťačku prababičku mu hraje Naďa Konvalinková (67), a tak je jasné, že Skautská pošta 2018 bude děti i dospělé nejen vzdělávat, ale i bavit.

Naďa Konvalinková: Proměním se v Indiánku!  
Jaká je vaše role ve Skautské poště 1918?
„Jsem taková narušitelka všech bláznivých fantazií, do kterých pradědeček děti bere. Většinou jim vynadám za nepořádek vzniklý během hraní, ale občas jsem i součástí příběhu a proměním se třeba v Indiánku. Zároveň v seriálu i hodně vařím, což je má oblíbená parketa.“
Co například?
„Připravuji vždy specifické jídlo daného období. Vařila jsem třeba boršč podle paní Kramářové.“
Co nového z naší historie jste se během natáčení dozvěděla?
„Bylo toho mnoho. Netušila jsem například, že ministerský předseda Karel Kramář přežil atentát jen díky peněžence, kterou měl v náprsní kapse u saka. Řadu věcí jsem si také oživila, třeba že Ema Destinnová působila jako špionka ve prospěch naší vlasti.“





Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.