Tajemství dlouhověkostí se skrývá i na talíři!
Věděli jste, že ke dlouhému a zdravému životu se můžete také »projíst«? Stále více vědeckých studií nám potvrzuje, že v otázce vysokého věku spojeného s dobrou fyzickou i psychickou kondicí nehraje roli pouze genetika, ale také náš každodenní jídelníček. Kromě vyváženého poměru bílkovin, sacharidů a tuků a dostatku vitaminů a minerálních látek, je důležité do něj pravidelně zařazovat také porci kvašených a klíčených potravin. Ty totiž zásadním způsobem ovlivňují zdraví střev, a tím i celkovou imunitu…
Neviditelní pomocníci Náš střevní mikrobiom představuje neuvěřitelný ekosystém miliard mikroorganismů, které osidlují náš zažívací trakt. A existuje řada vědeckých studií, které dokazují, že náš mikrobiom je vedle dalších proměnných, jako jsou kvalitní spánek, pohyb, epigenetika či duševní pohoda, významným faktorem ovlivňujícím naše zdraví i tempo stárnutí. „Tuto skutečnost potvrzuje například studie PubMed z let 2023 až 2025, která je skutečně revoluční. Z pozice nutriční terapeutky vnímám mikrobiom jako naprosto zásadní determinant dlouhověkosti. Potraviny bohaté na prebiotika, probiotika a postbiotika mají obrovský potenciál podporovat zdravé stárnutí,“ dodává Bc. Zuzana Melicharová, DiS., nutriční terapeutka spolupracující se společností Semix Pluso. Jedním ze snadných způsobů, kterým můžeme náš střevní mikrobiom podpořit, je zařadit do našeho jídelníčku fermentované a klíčené potraviny. Fermentované potraviny, mezi které řadíme kvašenou zeleninu, kimchi, kefír a jogurty, obsahují probiotické kultury, které napřímo doplňují prospěšné bakterie ve střevech. Během fermentace navíc vznikají tzv. postbiotika, což jsou látky posilující střevní bariéru, snižující záněty a podporující imunitní systém. Podle studií z let 2023 až 2025 pravidelná konzumace fermentovaných potravin zvyšuje rozmanitost střevní mikrobioty a snižuje markery zánětu. Zatímco klíčené potraviny, což jsou semena, luštěniny, obiloviny nebo pseudoobiloviny, které prošly procesem klíčení, jsou doslova superpotravinou. Při klíčení dochází k navýšení obsahu vitamínů, minerálních látek i antioxidantů a zároveň klesá množství antinutričních látek, které brání vstřebávání živin. Navíc klíčené potraviny obsahují speciální vlákninu s prebiotickým účinkem, což znamená, že slouží jako potrava pro žádoucí prospěšné bakterie v našich střevech.
Věda servíruje
Studie zveřejněné v Nutrition Reviews v roce 2025 dokazuje, že složení střevní mikroflóry se s přibývajícím věkem výrazně liší. Ve střevech nám ubývá těch hodných bakterií, které pomáhají zlepšovat naši imunitu a zdraví. A zase naopak přibývá těch škodlivých, které podporují chronický zánět neboli tzv. inflammaging. „Právě tento skrytý zánět je považován za hlavního viníka mnoha civilizačních nemocí, od cukrovky přes kardiovaskulární choroby až po urychlené stárnutí organismu. Našim cílem v Semixu je vyvíjet ve spolupráci s odborníky produkty, které vycházejí z aktuálních vědeckých poznatků a pozitivně působí na střevní mikrobiom,“ vysvětluje nutriční terapeutka Bc. Zuzana Melicharová, DiS. Významem zdravé stravy bohaté na rostlinné potraviny s nízkým až středním příjmem zdravých živočišných potravin a nízkým příjmem ultrazpracovaných potravin se zabývala i studie vědců Harvard T.H. Chan School of Public Health, Univerzity v Kodani a Univerzity v Montrealu. Tato studie je jednou z prvních, která zkoumala více stravovacích vzorců v průběhu středního věku ve vztahu ke zdravému stárnutí. Ta mimo jiné potvrdila, že dodržování uvedeného stylu stravování je spojeno s vyšší pravděpodobností zdravého stárnutí, které bylo definováno jako dosažení věku 70 let bez závažných chronických onemocnění a při zachování kognitivního, fyzického a duševního zdraví.
Více čtěte v tištěném APŽ číáslo 41.