Pozvěte léčivky do kuchyně! Co umí černý bez...
Spousta rostlin, které začínají plodit na sklonku léta, pro nás může být užitečná, zvlášť, co se zdraví týče. Některé z nich rostou téměř na každé mezi, jiné jen v zahradách, jedno ale mají společného. Jejich plody jsou ideální zásobárnou vitaminů a dalších prospěšných látek, navíc můžou obohatit i náš jídelníček. Jak s nimi tedy naložit?
BEZ ČERNÝ
Mnohým z nás je aroma tohoto keře až nepříjemné, to však nic nemění na jeho léčivých účincích – pomáhá při migréně, nervových chorobách a nachlazení. Jeho plody, bezinky, obsahují velké množství vitaminu A, B, C, karoteny, cholin, organické kyseliny, kyselinu panthotenovou a dále také jedovatou glykosid sambucinigrin, která se však tepelnou úpravou zcela odbourá. Bezinky dozrávají od srpna až do poloviny listopadu a zpracovávají se ihned po natrhání, jelikož začínají rychle plesnivět. Můžete z nich připravit džem či povidla, výborné jsou také k přípravě vína či likéru.
Bezinkový likér
POTŘEBUJETE:
2 ½ kilo bezinek
1 kg cukru
½ lžičky skořice
tlučený badyán
1 lžičku hřebíčku
3 lžičky mleté zrnkové kávy
½ l rumu nebo pálenky
Bezinky opláchneme, probereme a vaříme, klidně i se stopkami, v litru vody asi 20 minut. V průběhu vaření občas zamícháme a snažíme se plody pomačkat. Vzniklou šťávu přecedíme, přidáme k ní koření, cukr a vaříme dalších 5 – 10 minut. Přisypeme kávu, necháme ještě přejít varem a poté nálev přecedíme přes jemné plátýnko. Po vychladnutí přidáme alkohol a přelijeme do lahvičky.
TIP: Lidová medicína radí dát si denně jednu »stopečku« likéru před spaním.
Bezinková povidla
POTŘEBUJETE:
1 kg bezinek
200 g cukru krystal
3 lžíce včelího medu
50 g perníku na strouhání
1 lžíci citronové šťávy
2 lžíce rumu
Omyté a probrané bezinky dáme do hrnce, přidáme přiměřené množství vody (ne příliš) a rozvaříme je na kaši. Tu poté propasírujeme a přidáme k ní všechny ostatní ingredience. Směs vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne. Ještě zatepla jí nalijeme do sklenic a sterilujeme na 80 °C po dobu 15 minut.
TIP: Používáme na pečivo a všude tam, kam se dávají jiná povidla nebo džemy.
Co umí další léčivky? Čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 33.