NA VLASTNÍ KŮŽI: Raw strava neboli vitariánství. Grafička Aha! pro ženy Milena Slabyhoudová má 3 kila dole a spoustu energie...
Už delší dobu mám zdravotní problémy. Kvalita vlasů, nehtů a pokožky je neuspokojivá, špatně spím, jsem unavená a skoro denně mě bolí hlava. Proto jsem se rozhodla, že vyzkouším syrovou neboli raw stravu, která prý umí s člověkem udělat zázraky. Miluji výzvy, čím větší, tím lépe, a tak jsem se do toho s vervou pustila. Jak to dopadlo?
Začínám…
První den jsem si stoupla na váhu. Pravděpodobně byla rozbitá, protože ukazovala 63 kilogramů! Naštěstí znám tu pohádku o těžkých kostech… Vyrážím nakupovat! Hrdě míjím uličky s konzervami, pečivem, sladkostmi a uzeninami a mířím k sekci ovoce a zelenina. Naplnila jsem celý vozík a koukla do košíku ostatním, co kupují – párky, tavené sýry, sušenky a zmražené pizzy. Fuj! Jakmile jsem svůj zdRAWý nákup vyložila na pás, věděla jsem, že mi bude dobře. Moje bazalka na pokladním pásu voněla na sto honů a já si připadala jako bohyně zdraví.
Po třech dnech
Asi v polovině týdne mě přepadla chuť na sladké. Vzala jsem raw kakaový prášek a javorový sirup (jako sladidlo se používá i agáve sirup, ale ten mě chuťově moc neohromil) a smíchala to do kašičky. Nalila jsem ji na rozkrojený banán a žasla, jak dobré to je. Často jsem si také připravovala mandlové mléko – přes noc jsem nechala mandle namočené, druhý den jsem přidala vodu a rozmixovala je najemno. Nápoj se pak přefiltruje přes sítko či kus pleny a je hotovo. Do mléka se dá přidat lžička agávového sirupu, aby bylo sladší, nebo trochu kakaového prášku a měla jsem skvělé kakao.
Po týdnu
Na konci týdne zaznamenávám změny. Váha ukazuje o tři kila méně. Energie mám ale na rozdávání a mám pocit, že ta zdravá strava ze mě úplně prýští a že skoro létám. Když jsem se pak pomalu vrátila ke své obvyklé stravě, pozoruji únavu z jídla. Nakonec jsem se rozhodla zařadit do svého jídelníčku raw potraviny tak, aby to vyhovovalo mým potřebám, a cítím se naprosto skvěle. Někdy mám chuť si dát teplé jídlo, ale někdy si pro změnu udělám »živý«den a vím, že to bez problému zvládnu a tělo mi poděkuje.
Příklad jídelníčku aneb Co jsem jedla
Snídaně – smoothie z ovoce a zeleniny
Tyto ovocné či zeleninové koktejly jsem si dělala již dříve, takže pro mne žádné překvapení. Banán, borůvky, jahody, červený rybíz, šťáva z jednoho pomeranče a citronu. Kombinovat se dá cokoliv, ale u mě tvořil základ vždy banán.
Oběd – cuketové »špagety«
Cuketu jsem nakrájela pomocí spiralizéru, kdo ho nemá, postačí pro začátek obyčejná škrabka na brambory. Zakápla jsem je olivovým olejem, přidala citronovou šťávu a osolila. Přidala jsem výhonky, klíčky, rajčátka, listy bazalky a kešu oříšky. A teď pozor, objevila jsem kouzlo dipů. Ty udělají z jídla tu správnou pecku. Stačí kešu oříšky (nebo mandle), trocha cibule, sůl, vymačkaná šťáva z citronu a jedna datle. Ta je velmi důležitá. Trochu vody, rozmixovat a zdravý a chutný dip je na světě.
Večeře – žampiónové snacky
Očištěné žampiony jsem nakrájela na tenké plátky, smíchala s olivovým olejem a posolila. Nechala jsem je patnáct minut marinovat, aby byly krásně nasáklé. Nasekala jsem rajčata, ředkvičky a cibuli. Tuto směs jsem na ně nanesla a přidala dip z kešu oříšků a jídlo tím polila. Jen z pěti plátků jsem byla neskutečně sytá. V mezičase jsem u sebe měla stále malou svačinku – nakrájenou mrkev a okurku, hrst oříšků, datle nebo třeba banán.
Více najdete v tištěném Aha! pro ženy. V prodeji na stáncích jen za 7,90 Kč.