Svatomartinské: Husa se švestkovomandlovou nádivkou
POTŘEBUJETE: 50 g másla 6 vajec 6 starších rohlíků 100 g anglické slaniny 80 g sušených švestek 50 g sušených brusinek 200 ml mléka 50 g loupaných mandlí 4 snítky zelené petrželky 2 snítky tymiánu 1 husu sůl mletý pepř muškátový oříšek kmín
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme je mlékem a přidáme žloutky, na kostičky nakrájenou slaninu, pokrájené švestky, brusinky a mandle, nasekanou petrželku a tymián, ochutíme solí, pepřem a muškátem. Promícháme a nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Očištěnou husu naplníme nádivkou, zašijeme a dáme do pekáče prsíčky dolů. Podlijeme horkou vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 170 ºC asi hodinu a půl. Občas přeléváme výpekem, případně přebytečné sádlo odebereme. Pak husu otočíme a pečeme další hodinu a půl dozlatova.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 45.