Jelení ragú s vinnou omáčkou
POTŘEBUJETE: 800 g jelení kýty bez kosti sádlo 80 g slaniny sůl 250 g nakrájené cibule a kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) 2 lžíce cukru 500 ml zvěřinového vývaru 2 lžíce rajského protlaku divoké koření ovocný džem 2 lžíce citronové šťávy povidla 250 ml červeného vína jíšku
Maso nakrájené na pravidelné kostky orestujeme na sádle s nakrájenou slaninou. Vyndáme ho a na výpeku osmahneme kořenovou zeleninu s cibulí, zaprášíme cukrem a necháme zkaramelizovat. Přidáme divoké koření a protlak a zarestujeme dotmava. Maso vrátíme a zalijeme červeným vínem, přidáme zvěřinový vývar a dusíme doměkka. Následně maso opět vyjmeme, do základu přidáme povidla, cukr, citronovou šťávu, ovocný džem (hodí se například rybízový), případně dosolíme a zahustíme jíškou. Krátce povaříme, aby se vše propojilo, a následně omáčku propasírujeme. Na talíř krájíme zvlášť maso, přeléváme omáčkou a pro odlehčení servírujeme s těstovinami tagliatelle.
Tip sommelierky: „Ideální partner jelena je například Víno Mikulov Sommelier Club Merlot 2021, pozdní sběr. Plná chuť a jemná vůně s tóny přezrálého lesního ovoce, višňové marmelády a divokého koření vyváží chuť masa a dodá kyselinku, která maso osvěží. Víno je ideální použít i při vaření.“
Více receptů v tištěném APŽ číslo 44.