Muflon se šípkovou omáčkou
POTŘEBUJETE:
150 g slaniny bez kůže na špikování
1 ½ kg mufloní kýty
sádlo
divoké koření
jalovec
150 g mrkve
150 g celeru
100 g petržele
1 cibuli
1 l zvěřinového vývaru
200 ml červeného vína
sůl
mletý pepř
250 g šípkové zavařeniny
1 hrst červeného rybízu
jíšku
Slaninu nakrájíme na špalíčky půl cm silné a 5 cm dlouhé a vložíme je do chladničky. Pak jí prošpikujeme mufloní kýtu, tu orestujeme na sádle ze všech stran. Maso vyjmeme a do výpeku dáme oloupanou a nakrájenou cibuli, orestujeme ji dozlatova, přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, divoké koření a jalovec. Zalijeme vývarem a červeným vínem, přidáme sůl, mletý pepř, šípkovou marmeládu a orestovanou kýtu. Vše dusíme doměkka asi 90 minut. Poté kýtu vyjmeme, přidáme červený rybíz a základ omáčky rozmixujeme dohladka. Dle potřeby zahustíme jíškou, propasírujeme – správně připravená omáčka je lesklá a má hustě tekoucí konzistenci. Maso nakrájíme a podáváme ho s omáčkou. Jako přílohu volíme špekové či karlovarské knedlíky.
Tip sommelierky: „Abychom nepřebili, ale spíše podpořili jemnou chuť mufloního masa, pro párování jsem volila červené víno s jemným kořeněným nádechem, ovocného charakteru Víno Mikulov Sommelier Club Rulandské modré 2022, pozdní sběr. To doporučuji použít i při přípravě pokrmu.“
Více receptů v tištěném APŽ číslo 44.