Pikantní gulášová polévka z divočáka
POTŘEBUJETE: 200 g cibule česnek sádlo 1 kg kýty z divočáka mletou sladkou papriku 1 l zvěřinového vývaru sůl mletý pepř chilli papričky kmín 300 g brambor jíšku
Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek (množství dle chuti) prolisujeme a obojí orestujeme na sádle. Přidáme kýtu z divočáka nakrájenou taktéž na kostičky, zarestujeme a přidáme mletou papriku. Promíchneme a zalijeme vývarem. Přidáme chilli papričky dle chuti a kmín. Osolíme, opepříme a zvolna vaříme asi hodinu, až je zvěřina poloměkká. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky a přidáme do polévky – vaříme cca 10 minut, než jsou brambory měkké. Nakonec zahustíme trochou jíšky. Podle potřeby ještě dochutíme a dozdobíme kousky chilli. Tip sommelierky: „Kančí maso se vyznačuje tmavší barvou, jemnější strukturou a nižším obsahem tuku než klasické vepřové. Výtečně se k němu hodí příjemně kořenité víno s pikantní kyselinkou, jakým je například bílé Víno Mikulov Sommelier Club Tramín červený 2023, pozdní sběr. Je to možná až inovátorské k divočákovi vybírat bílé víno, ale doporučuji tuto kombinaci vyzkoušet.“
Více receptů v tištěném APŽ číslo 44.