Srnčí paštika s kachními játry
POTŘEBUJETE: 200 g slaniny 200 g kachních jater 300 g srnčí kýty máslo 1 stroužek česneku sůl mletý pepř divoké koření (nové koření, pepř, jalovec, bobkový list, muškátový květ) 200 ml červeného portského vína 2 vejce 250 g loupaných mandlí 1 želatinu v prášku toustový chleba brusinky, rozmarýn nebo mandle na ozdobu
Slaninu nakrájíme na kostičky, opečeme ji na pánvi a na ní pak narychlo opečeme kachní játra. Dáme stranou. Srnčí kýtu očištíme, pokrájíme na kousky a opečeme na másle. Přidáme nasekaný stroužek česneku, veškeré koření a podlijeme červeným portským vínem. Necháme dusit doměkka. Následně necháme vystydnout, umeleme společně s játry a slaninou, přimícháme vejce a nasekané mandle. Směsí naplníme formu či malé skleničky, které vložíme do pekáčku s vodou a dáme zvolna péct při 80 – 90 °C na 90 minut. Po vychladnutí zalijeme esencí portského vína a klasické želatiny. Necháme ztuhnout v ledničce minimálně na 3 hodiny. Toustový chleba opečeme nasucho, vykrájíme skleničkou kolečka, na ně namažeme paštiku. Dozdobíme brusinkami, snítkou rozmarýnu či mandlí.
Tip sommelierky: „K této paštice jsem volila šťavnaté bílé Víno Mikulov Sommelier Club Ryzlink vlašský 2024, pozdní sběr, které vyzdvihuje jemnou chuť paštiky a v kombinaci s použitým kořením vytváří výrazný chuťový charakter.“
Více receptů v tištěném APŽ číslo 44.