Kecaný koláč
POTŘEBUJETE: 20 g droždí 1 lžíci krupicového cukru 150 ml mléka 375 g hladké mouky 100 g másla 2 žloutky sůl olej na formu švestková povidla
NA MAKOVOU NÁPLŇ: 150 g mletého máku 100 g cukru 200 ml mléka trochu rumu
NA TVAROHOVOU NÁPLŇ: 500 g měkkého tvarohu 2 vanilkové cukry 1 žloutek
NA DROBENKU: 60 g másla 60 g krupicového cukru 120 g polohrubé mouky
Do větší mísy rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a trochu mouky, zalijeme mírně teplým mlékem a zamícháme. Zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Poté přidáme rozpuštěné, ale nikoli horké máslo, zbytek mouky, žloutky, špetku soli a vypracujeme hladké tužší těsto. Zakryjeme ho a dáme na hodinu kynout na teplé místo. Mezitím připravíme náplně a drobenku. Mák s cukrem krátce svaříme v mléku na hustou kaši, dochutíme pár kapkami rumu, tvaroh smícháme s cukry a žloutkem, máslo, cukr a mouku spojíme do drobenky. Vyšší plech naolejujeme a těsto rovnoměrně rozprostřeme do tenké vrstvy. Na těsto pak pomocí lžíce klademe střídavě makovou náplň, tvarohovou náplň a povidla. Přidáme drobenku a dáme do trouby předehřáté na 170 °C. Pečeme cca 30 minut, až mají okraje zlatavou barvu
Více receptů v tištěném APŽ číslo 42.