Brdská česnečka s hříbky
POTŘEBUJETE: 10 stroužků česneku 4 lžíce oleje 1 hřebíček 2 bobkové listy 2 snítky tymiánu 2 snítky majoránky 1,2 l zeleninového vývaru 700 g brambor sůl mletý pepř muškátový květ 100 ml smetany ke šlehání 2 hrsti hřibů
Česnek oloupeme, nahrubo pokrájíme a zvolna opečeme na polovině oleje spolu s bobkovým listem, hřebíčkem a lístky tymiánu a majoránky, jen aby česnek zesklovatěl, ale nezhnědl. Když se směs rozvoní a mírně opeče, zalijeme ji vývarem. Brambory oloupeme, pokrájíme na větší kostky a přidáme je do polévky. Vaříme je doměkka asi 15 minut, pak vyjmeme bylinky a celé koření a polévku rozmixujeme. Nakonec vmícháme smetanu. Houby nakrájíme na plátky a opečeme je na zbytku oleje. Polévku osolíme, opepříme, dochutíme špetkou muškátu a přidáme houby.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 42.