Yumchi-tofu s citrusovým quinoa salátem
POTŘEBUJETE: NA MARINOVANÉ TOFU: 4 lžíce Yumchi 2 lžíce sójové omáčky ½ citronu 1 lžíci sezamového oleje 1 stroužek česneku 1 špetku čerstvě mletého černého pepře 400 g pevného tofu
NA SALÁT: 200 g quinoa 1 menší okurku 12 rajčátek cherry, rozpůlených 1 červenou papriku 1 hrstičku čerstvé nasekané máty 1 hrstičku čerstvého nasekaného koriandru 1 malý pomeranč 1 limetku 2 lžíce olivového oleje sůl 1 hrst arašídů
V misce smícháme Yumchi, sójovou omáčku, kůru a šťávu z poloviny citronu, sezamový olej, jemně nasekaný česnek a pepř. Přidáme tofu nakrájené na plátky (cca 1 cm), jemně promícháme a necháme marinovat minimálně 15 min v lednici (ale klidně i déle). Quinou dobře propláchneme, uvaříme podle návodu a necháme krátce vychladnout. Následně ji smícháme s okurkou nakrájenou na kostičky, rozpůlenými rajčátky, paprikou naporcovanou na proužky a naseknou mátou a koriandrem. Vše zakápneme dle chuti pomerančovou a limetkou šťávou smíchanou s olejem, lehce osolíme a ještě promícháme. Marinované tofu dáme na rozpálený gril nebo grilovací pánev a pečeme 3 – 4 minuty z každé strany, až se na povrchu vytvoří krásná »glazura« a okraje budou křupavé. Na talíř naaranžujeme porci quinoa salátu, okolo něj kousky tofu a ozdobíme nasekanými arašídy a lístky koriandru či máty.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 41.