Houby: Dýňové placky s houbovým ragú
POTŘEBUJETE:
NA PLACKY: 1 dýni Hokkaidó olivový olej 2 lžíce celozrnné špaldové mouky Babiččina volba 2 lžíce hladké špaldové mouky Babiččina volba sůl 2 lžíce strouhaného parmazánu 1 vejce 1 lžíci másla
NA RAGÚ: 1 lžíci másla 1 šalotku 1 stroužek česneku 100 g lesních hub drcený kmín mletý pepř sůl
K DOCHUCENÍ: strouhaný parmezán čerstvé bylinky
Dýni rozpůlíme, vydlabeme z ní semínka, naporcujeme ji na čtvrtky a dužinu pokapeme olivovým olejem. Kousky dýně vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem slupkou nahoru a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Poté necháme vychladnout, dužinu vydlabeme, vložíme ji do mixéru a umixujeme na jemné pyré. Do mísy dáme mouku, špetku soli, strouhaný sýr, vejce a tři lžíce dýňového pyré (zbytek pyré rozdělíme do vhodných nádob a dáme zamrazit). Vše dobře promícháme vidličkou a necháme 10 minut odstát. Směs na placky by měla mít konzistenci jako těsto na lívance, proto dle potřeby přidáme buď trochu mouky, nebo vody. Z těsta pak tvoříme placky, které pečeme na pánvi na troše másla z obou stran dozlatova. Dáme je stranou a přikryjeme, aby nevychladly. Na stejné pánvi krátce orestujeme na másle najemno nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek, poté přisypeme i očištěné a dle potřeby naporcované houby. Ihned k nim přidáme trochu kmínu a pepře, ale zatím je nesolíme, aby nepustily najednou hodně vody. Prohazujeme je na pánvi, než získají sklovitý povrch a budou opečené. Ke konci je dle chuti osolíme, případně ještě opepříme. Při servírování posypeme placky parmezánem, ragú nasekanými bylinkami.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 40.