Letní zelenina: Sterilizované sladkokyselé okurky
POTŘEBUJETE: okurky nakladačky zelený mladý kopr cibuli celé nové koření celý černý pepř mrkev křen bobkový list hřebíček hořčičné semínko Na nálev: 1 l 8% octa 3 l vody 100 g soli 350 g cukru
Cibuli oloupeme, mrkev a křen očistíme a vše nakrájíme na plátky. Na dno zavařovacích sklenic dáme vždy 1 snítku kopru, 2 plátky cibule, 6 až 8 kuliček celého nového koření, 6 až 8 kuliček celého černého pepře, třetinu lžičky hořčičného semínka, 1 hřebíček, 1 bobkový list, 2 plátky mrkve, 4 plátky křenu. Pak postupně do sklenice ukládáme okurky ve dvou řadách. Je důležité, aby okurky po zalití nálevem neplavaly, ale pevně držely ve sklenici. Z uvedených surovin si svaříme nálev, který necháme zchladnout a pak vlažným okurky zalijeme do výšky 5 až 10 mm od okraje sklenice, aby byly okurky ponořené. Takto připravené sklenice sterilizujeme při teplotě 80°C přibližně 15 minut. Pak je položíme víčkem dolu na čistou utěrku a necháme vystydnout. Pak sklenice s okurkami uskladníme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 31.