Bezlepkové: Žemlovka
6 kusů Helles Brötchen - White Rolls bezlepkových bagetek, 2 vejce, 1 polévková lžíce cukru, 250 g tvarohu (sýr z kravského pasterizovaného mléka), 2 jablka, šťáva z 1/2 citronou, 60 g vlašských ořechů (nahrubo mletých), 200-300 ml mléka, 1 čajová lžička skořice 3 polévkové lžíce cukru krupice, 100 g rozinek typu sultánky (předem namočených v rumu), máslo na vymazání formy
Housky si nakrájíme na plátky. Oddělíme si bílky od žloutků. Bílky vyšleháme s 1 lžící cukru. V misce si smícháme tvaroh s jedním žloutkem a zapracujeme do něj vyšlehané bílky. V druhé misce si smícháme mléko s druhým žloutkem. Jablka si oloupeme a nahrubo nastrouháme. Zakápneme je citronovou šťávou a promícháme s cukrem, ořechy, rozinkami a skořicí. Zapékací formu si vymažeme máslem. Nakrájené housky namáčíme do mléka a polovinu z nich dáme na dno formy. Na housky dáme jablka, poté vrstvu tvarohu a nakonec opakujeme vrstvu housek namočených v mléce. Pečeme na 180 stupňů cca 30 minut.
Více receptů bez lepku najdete na: https://www.schaer.com/cs-cz/r/