Sladké sváteční hodování: Panettone
POTŘEBUJETE: 125 ml vlažné vody 125 g pšeničné hladké mouky Pernerka 2 lžičky cukru 1 sáček droždí 1. část těsta: 680 g pšeničné hladké mouky Pernerka 330 ml vody 4 žloutky 170 g cukru 25 g medu 160 g měkkého másla
2. část těsta: 180 g rozinek v rumu 1 vanilkový cukr 130 g vody 3 vejce 3 žloutky 40 g medu 240 g měkkého másla 170 g moučkového cukru 170 g pšeničné hladké mouky Pernerka sůl
Droždí a cukr rozmícháme ve vlažném mléce, poté přidáme mouku a promícháme. Přikryjeme potravinářskou folii a necháme na teplém místě hodinu odpočinout. Nejprve smícháme suché ingredience a poté přidáme kvásek a zbytek surovin. Vytvoříme těsto a necháme 12 hodin kynout. Těsto by mělo hodně zvětšit svůj objem, proto ho vložíme do velké mísy. Rozinky v rumu smícháme s vanilkovým cukrem. Do těsta, které jsme si udělali v první části, dále vmícháme vejce, žloutky, mouku, sůl, med a cukr. Hněteme v robotu cca 15 minut. Poté přidáváme po kouskách měkké máslo, dokud se nevstřebá. Těsto takto necháme 15 minut odpočinout. Poté přidáme rozinky a hněteme 10 minut, dokud nebudeme mít hladké těsto. Mísu přikryjeme a necháme kynout 2 hodiny, 2x těsto přeložíme. Pak ho rozdělíme na dvě půlky. Vložíme do formy na panettone nebo si vyložíme hrnec pečicím papírem a budeme péct v hrnci. Nahoře těsto prořízneme do tvaru kříže a necháme ještě kynout 12 hodin. Pečeme ve vyhřáté troubě, nejprve 10 minut na 200 ºC, poté teplotu snížíme na 180 ºC a pečeme 15 minut, poté ještě snížíme na 150 ºC a pečeme ještě hodinu. Hlídáme, zkusíme špejlí, zda těsto již nelepí.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 50.