Rychlokvašky jako od babičky
POTŘEBUJETE: 2,5 kg mírně přerostlých okurek nakladaček 2 cibule 1 svazek kopru 5 bobkových listů 5 kuliček nového koření 1 lžičku kmínu Na lák: 2 l vody 4 lžičky soli 1 lžičku cukru krystal
Okurky důkladně omyjeme a na několika místech je propíchneme vidličkou, aby do nich lák lépe pronikl. Poté je rozdělíme do sklenic a přidáme k nim cibuli nakrájenou na kolečka, nasekaný kopr a koření. Lák si připravíme následovně: v horké, převařené vodě necháme rozpustit sůl a cukr, a než směsí zalijeme okurky, necháme ji chvíli odstát, aby nebyla úplně horká, ale ještě teplá. Nálev lijeme až po okraj sklenice, důležité je, aby byly okurky lehce namačkané a celé ponořené. Následně je zatížíme stlačovacím sítkem a umístíme na teplé místo asi na 5 – 7 dní. Již druhý den by měl být nálev lehce zakalený, což není na závadu, ale naopak – jde o žádoucí proces mléčného kvašení. Ale nesmí mít nepříjemné aroma, ani plíseň není žádoucí! Jakmile okurky dokvasí, přendáme je do chladu, čímž se proces zpomalí či zastaví.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 32.