55 receptů z ovoce a zeleniny - moučníky, džemy, saláty, hlavní chody...
Kvůli delší dobu převládajícímu aprílovému počasí si letos utrhneme jahodu nebo třešeň na zahradě zřejmě o něco později, stejně tak si počkáme na první domácí sklizeň rajčat či okurek… Kdo si ale počká, ten se dočká, a ti nedočkaví si zkrátka koupí čerstvé kousky v obchodech nebo na tržištích. Každopádně sezona letního ovoce a zeleniny se blíží. A proto je tu kuchařka Aha! pro ženy nabitá 55 inspirativními recepty na pokrmy sladké i slané. Těšit se můžete na jahodovou bábovku, broskvové čatní, noky s višněmi, sicilské špagety s rajčaty, voňavý kečup, okurkovou polévku, cuketovou nádivku a další dobroty Tak ať se urodí a hlavně, ať vám chutná!
Na co se hodí:
Jahody
Jsou krásné na pohled a miluje je snad každý. Hodí se do dezertů a moučníků, ozdobí zmrzlinový pohár. Vychutnáme si je jen tak rozmačkané vidličkou a posypané moučkovým cukrem. Za hřích stojí také jahodová omáčka, která pasuje k hovězímu steaku. A pro osvěžení si nachystáme ovocnou dřeň.
Meruňky
Meruňkový kompot, to je klasika, kterou si pamatujeme z dětství. Jen je třeba pečlivě vybírat plody, pro tyto účely se hodí tvrdší kousky. Naopak meruňky přezrálé využijeme ideálně do zavařenin a džemů. Tak akorát zralé meruňky jsou po vypeckování zase výborné na přípravu moučníků.
Třešně
Nejlepší jsou čerstvé, právě utržené ze stromu. Pokud je však jejich úroda bohatá, dá se s nimi doslova kouzlit. Kromě tradičních kompotů je využijeme do koláčů, bublanin, muffinů nebo na přípravu svěžích letních dezertů. A co takhle ochutnat třešňovou omáčku nebo želé?
Rybíz
Keře rybízu by neměly chybět na žádné zahrádce. Červený rybíz se hodí na ozdobu pečených moučníků a nejrůznějších dezertů, chutnat nám bude i v podobě mražené dřeně. Černý rybíz je o něco aromatičtější a hojně se z něj vyrábějí zavařeniny, sirupy či domácí víno.
Rajčata
Konzumujeme je po celý rok, ale kvůli transportu z jižních zemí jsou bez chuti i vůně. To vše se změní ve chvíli, kdy je koupíme čerstvě utržené na trhu, nebo je sklidíme na vlastní zahradě. Rajčata jsou vhodná do salátů, do těstovin i pod maso. Vyrábějí se z nich čatní, omáčky a kečupy a lahůdkou jsou rajčata sušená.
Papriky
Na náš stůl patří i papriky a kapie mnoha tvarů a barev. Nebo si snad někdo umí představit léto bez pravého leča? Z téhle zeleniny si ovšem připravíme klidně i krémovou polévku, můžeme ji plnit, dusit, péct, nebo třeba ozmixovat na chutnou pomazánku.
Recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 22 a taky na našem webu.