PLODY PODZIMU: Jablečný koláč s mascarpone
POTŘEBUJETE:
100 g másla
110 g třtinového cukru
1 citron
1 vejce
150 g hladké mouky
1 lžičku prášku do pečiva
175 ml mléka
150 g mascarpone
Na náplň:
350 g mascarpone
třtinový cukr
1 vejce
1 citron
3 jablka
máslo
Jablko nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronovou šťávou, zbylá dvě pokrájíme na kostičky. Na pánvi rozpustíme dvě lžíce másla, přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Přidáme kostičky jablek a necháme asi 3 minuty podusit, až směs zhoustne. Připravíme těsto, 70 g másla utřeme s cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou do pěny, pak všleháme vejce. Do směsi prosejeme 140 g mouky s práškem do pečiva a promícháme. Nakonec přidáme mléko a mascarpone. Těsto dáme do zbylým máslem vymazané a zbylou moukou vysypané formy o průměru 23 cm a uhladíme. Zkaramelizovaná jablka promícháme s mascarpone, 40 g třtinového cukru, nastrouhanou citronovou kůrou a prošlehaným vejcem. Náplň rozložíme na koláč a navrch rozložíme jablečné plátky. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 50 až 60 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 36.