JARNÍ BYLINKY: Bazalka
Aromatická bylinka je původem z Indie a z dalších tropických regionů Asie, kde se pěstovala už před 5000 lety.Je voňavou přísadou salátů, přidává se k masu, do omáček i polévek. Bez bazalky si gastronomii neumí představit Italové, používají ji hojněu receptů, jejichž součástí jsou rajčata a vyrábí se z ní pesto.
Léčivé účinky
Bylinka je to univerzální: tlumí křeče, zlepšuje trávení, harmonizuje chod střev, působí proti nadýmání, protizánětlivě i lehce antibioticky. Vhodná je na nespavost a migrénu. Při použití inhalace snižuje tlak a je skvělá při těžkém nachlazení či únavě. Bazalka se podává práškovaná, jako koření nebo pro aromatické koupele či inhalace. Jako čaj je lepší ji kombinovat s dalšími bylinkami, např. dobromyslí či meduňkou.
Pěstování a sklízení
Daří se jí v teplých, slunných a chráněných polohách. Vyžaduje 5 hodin slunečního svitu denně a teploty nad 10 °C. U nás se pěstuje jako jednoletka, jsou ovšem odrůdy, které lze pěstovat trvale, ale je nutné je chránit před mrazem. Daří se jí na zahrádce i v truhlíku na parapetu, kvete od června do září.
RECEPT: Těstoviny s domácím pestem
POTŘEBUJETE:
3 lžíce piniových semínek
2 šálky bazalky (čerstvé lístky)
2 stroužky česneku
sůl
½ šálku olivového oleje
½ šálku parmazánu
mletý černý pepř
1 citron (nemusí být)
těstoviny
Piniová semínka nasypeme na rozpálenou pánev a počkáme, až začnou mít zlatavou barvu. Pak je nasypeme do hmoždíře, přidáme omyté a osušené bazalkové lístky, oloupaný česnek a trochu soli a drtíme. Postupně přidáváme olivový olej a parmazán. Nakonec pesto podle chuti osolíme a opepříme a případně přidáme i trochu citronové šťávy. Hotové pesto promícháme s uvařenými těstovinami a ihned podáváme.
VÍCE O BYLINKÁCH A RECEPTECH Z NICH NAJDETE V TIŠTĚNÉM AHA! PRO ŽENY ČÍSLO 11.