Svatomartinské pečení: Hruškové šátečky
POTŘEBUJETE:
listové těsto
hrušky čerstvé nebo kompotované
mletou skořici
moučkový cukr
2 ks skořicového cukru (dle chuti)
rozšlehané vejce na potření před pečením
hladkou mouku na posypání
Hrušky oloupeme, vyndáme z nich jádřince a pokrájíme na větší kousky. Pokud použijeme hrušky kompotované, necháme je před plněním šátečků okapat. Listové těsto podsypeme moukou, rozválíme a nařežeme na čtverečky velké přibližně 8 až 10 cm. Na každý čtvereček položíme kousky hrušky, posypeme je moučkovým i skořicovým cukrem a protilehlé konce k sobě přitiskneme. Šátečky přendáme na plech s pečicím papírem, potřeme je vejcem, posypeme skořicovým cukrem a dáme péct. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Hotové šátečky posypeme dle chuti ještě moučkovým cukrem. Pokud jsou hrušky hodně šťavnaté, můžete vložit do šátečku kousek piškotu, který šťávu vsákne.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.