Omáčky nejen k masu: Švestky a madle? To jde dohromady!
Poslední čatní si připravíme ze švestek, které doplníme křupavými madlemi.
POTŘEBUJETE:
✔ 900 g švestek bez pecek
✔ 1 cibuli
✔ 5 cm kořene zázvoru
✔ 220 ml čerstvé pomerančové šťávy
✔ 100 ml červeného vinného octa
✔ 140 g rozinek
✔ 50 g hnědého třtinového cukru
✔ 1 kousek skořice
✔ ½ lžíce mleté pálivé papriky
✔ 20 g loupaných mandlí
JAK NA TO:
Švestky dáme do kastrolu, přidáme na kousky nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor a rozinky. Přidáme cukr, skořici a zalijeme pomerančovou šťávou a octem. Přivedeme k varu a vše na mírném ohni vaříme 30 až 40 minut za občasného míchání, až čatní zhoustne. Nakonec vmícháme nakrájené mandle a prohřejeme ještě 5 minut. Přelijeme do teplých sterilizovaných sklenic a uzavřeme. Po vychladnutí dáme do lednice, kde vydrží až 3 měsíce.