Pochoutka nejen k vínu: Plněné vinné listy podle Alexandra Kurkova
Nezvyklé, ale velmi chutné, zpracování mletého masa. Znáte to?
POTŘEBUJETE:
200 g vinných listů
2 lžíce citronové šťávy
250 g mletého masa
olivový olej
3 cibule
2 stroužky česneku
220 g uvařené rýže
2 rajčata
sůl
mletý pepř
1 bílý jogurt
2 stroužky česneku
sůl
cukr
JAK NA TO:
Listy namočíme do vroucí vody a necháme 5 minut stát. Na oleji v kastrolu osmahneme nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Přidáme mleté maso a osmahneme ho. Osolíme, opepříme. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky, vmícháme do masové směsi a pod pokličkou dusíme asi 15 minut. Pak necháme vychladnout a smícháme s uvařenou rýží. Listům odřízneme stopky a vyložíme jimi dno pekáčku. Na ně dáme nádivku, listy svineme a svážeme. Klademe těsně vedle sebe do pekáčku, zakápneme olejem, citronovou šťávou a trochou vody a zakryté pečeme v troubě při 150 °C asi 40 minut. Podáváme s omáčkou z bílého jogurtu, česneku, soli a cukru.