Uvařte si polévku pro zahřátí - Stylové stolování...
Zimní období je ideální pro konzumaci polévek. Zahřejí, dodají tekutiny i energii. A když ji budete podávat stylové, polahodí i oku. Bramboračka se často podává ve vydlabaném chlebu, vy si můžete udělat třeba dýňovou…
POTŘEBUJETE:
* dýni Hokkaidó
* ostrý nůž
* polévkovou lžíci
* kuchyňské prkýnko
Na polévku:
dužinu z dýně
1 cibuli
olivový olej
máslo
1 stroužek česneku
3 tenké plátky zázvoru
kari koření
muškátový oříšek
1 smetanu na vaření
čerstvou petrželku a pražená dýňová semínka
JAK NA TO: Nejprve nožem seříznete spodní část dýně. Vytvoříte tak plochý základ a miska se nebude kutálet po stole. Následně seřízněte i vrchní část dýně se stopkou. Poměr řezu je čistě na vás a velikosti plodu. Pomocí polévkové lžíce nebo jiného vhodného nástroje odstraňte nejdříve semínka, která pak můžete opražit. Dále z dýně vyberte všechnu dužinu. Větší cibuli nakrájejte na kostičky a na olivovém oleji s kouskem másla v hrnci osmažte. Přidejte pokrájenou dužinu z dýně a restujte. Přidejte na plátky nakrájený česnek a zázvor. Přilijte vodu (1 – 1,5 litru), kterou přiveďte k varu. Vařte doměkka, pak vše rozmixujte. Vraťte na plotýnku, přidejte lžičku kari koření a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Nechte vše společně provařit, osolte podle chuti. Nakonec zjemněte smetanou na vaření. Polévku servírujte v originální dýňové misce ozdobenou petrželkou a semínky.
Více nápadů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 1.