Domácí kysané zelí: Nakrouhejte si zelí jako Romana ze Sedlce u Mikulova!
V zimě je bohatým zdrojem vitaminu C a jiných tělu prospěšných látek. Jednoduchý recept na domácí kysané zelí, které dříve bývalo považováno za lék chudých, zaslala do redakce Aha! pro ženy čtenářka Romana Václavková ze Sedlce u Mikulova.
POTŘEBUJETE:
(na velikou zavařovací lahev):
✔ 3,5 kg zelí (zimního)
✔ 160 g soli
✔ 7 ks nového koření
✔ 2 lžíce celého kmínu
✔ 7 bobkových listů
✔ celofán nebo potravinářská fólie
✔ motouzek
✔ 1 jablko (dodá zelí krásné aroma a pěknou barvu)
JAK NA TO:
1. Zelí nakrouháme nožem nebo robotem na dlouhé hrubé nudličky. Všechno pokrájené zelí dobře prosolíme, přidáme bobkový list, nové koření, kmín a dobře promícháme.
2. Začneme pěchovat rukou do sklenice tak dlouho, až zelí začne pouštět vodu. Jablko rozpůlíme a položíme na zelí.
3. Dobře napěchovanou sklenici zelí přikryjeme celofánem nebo fólií. Hrdlo sklenice ovážeme motouzem, aby se do zelí nedostal vzduch. Při pokojové teplotě necháme kvasit 10 až 14 dní.
4. Po vykysání musíme zelí přemístit do chladu, kde tak zastavíme proces samovolného kvašení. Konzumovat můžeme denně.
