Složte si stromeček z perníku! Radí čtenářka Jitka ze Strakonic...
Stromeček nemusí být vždy zelený, na vánoční tabuli se bude vyjímat i ten z perníku. Jak na něj? Poradí Jitka ze Strakonic.
POTŘEBUJETE:
✔ 500 g hladké mouky
✔ 250 g cukru krupice
✔ 200 g medu
✔ 2 lžíce rumu
✔ 2 lžíce vody
✔ 2 rozšlehaná vejce
✔ 1 bal. kypřicího prášku do perníku
✔ 1,5 lžičky mleté skořice
✔ 0,5 lžičky mleté skořice
✔ 0,5 lžičky mletého hřebíčku
✔ špetka soli
Na zdobení: ✔ bílá cukrářská poleva
✔ lesklé pastelové cukrové kuličky
✔ vykrajovačky ve tvaru hvězdy různé velikosti
✔ středové dřívko
JAK NA TO:
1. Ve vlažné vodě rozpustíme cukr a med. Do mísy dáme mouku s kypřícím práškem. Postupně přidáváme vodu s cukrem a medem, rum, skořici, hřebíček a sůl. Vypracujeme tuhé těsto a necháme ho přes noc v ledničce odležet.
2. Vyválíme plát silný 5 cm. Formičkami ve tvaru různě velkých hvězd s otvorem vykrajujeme tvary. Potřeme vejcem a pečeme na 180 °C 10 až 15 minut.
3. Upečené hvězdy necháme vychladnout a ozdobíme bílou cukrářskou polevou a lesklými perličkami.
4. Jednotlivé hvězdy podle velikosti nasazujeme na středový kolík.