Adventní dekorace ze slaného těsta: Víte, jak si upéct věnec?
Jak si upéct věnec adventní slaný věnec? Zde je návod!
POTŘEBUJETE:
✔ hladká mouka
✔ jemná kuchyňská sůl
✔ voda
✔ štětec
✔ akrylové barvy
✔ bezbarvý lak
✔ vykrajovátka na cukroví ve tvaru lístku (čočky)
JAK NA TO:
1. Hladkou mouku a sůl smícháme v poměru tři díly mouky, jeden díl soli a jeden díl vody. Z dobře propracovaného těsta vyválíme dva válečky a upleteme z nich copánek. Spojením konců copánku trochou vody vytvoříme masivní věnec, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
2. Do čtyř pravidelně rozdělených míst zatlačíme svíčky, které chceme později na věnec dávat. Kolem svíček vytvoříme věnečky ze jmelí. Lístky jmelí vykrájíme z vyváleného těsta a plody vytvoříme tak, že si uděláme váleček a nakrájíme ho na malé kousky, z nichž uválíme kuličky. Vše lepíme na věnec pomocí vody. Jakmile máme všechny čtyři věnečky hotové, vyjmeme svíčky a věnec dáme péct.
3. Podobně si můžeme vytvořit malé věnečky na stůl, stromeček nebo jako ozdobu na vánoční dárek.
4. Pečeme při 120 stupních Celsia 3 až 4 hodiny. Těsto se peče dlouho, proto je lepší si vytvořit několik plechů dekorací a ty pak péct zároveň. Upečené věnce necháme vychladnout a pomalujeme je akrylovými barvami: jmelí obarvíme zeleně a bíle, případně zlatě. Díky lemování vzorem jmelí budou svíčky na věnci dobře držet.