Bouřkové počasí přineslo dobrou zprávu: ROSTOU! Kam vyrazit na houby? Mrkněte na mapu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Bouřkové počasí přineslo dobrou zprávu: ROSTOU! Kam vyrazit na houby? Mrkněte na mapu

Fotografie
Fotografie (internal)

Teplé počasí a sucho posledních dní by mohlo naznačovat, že houby nerostou, ale chyba lávky! Dusno a vlhký vzduch podporuje růst hlavně na horách. Pokud si uděláte výlet podle houbařské mapy Aha!, najdete hlavně křemenáče a kozáky. Díky rozmarům počasí ale posbíráte i hřiby, různé čirůvky, bedly či holubinky.

1. Jižní Plzeňsko
V místních lesích při rybnících a potůčcích rostou hlavně hřiby. Najdete hřib dubový a hřib smrkový. Kvůli nízké nadmořské výšce ale větší růst nečekejme.
Pravděpodobnost úspěchu: 55 %

2. Jižní Čechy
Rostou tu především křemenáče a kozáky. „Tyto houby jsou svázané hlavně se stromy, z jejichž kořenů získávají vláhu,“ vysvětlil mykolog Jiří Baier. Výška hor a husté jehličnaté lesy navíc slibují do dalších dní větší výskyt hub.4. Jihlava – lesy u Třeště

Pravděpodobnost úspěchu: 70 %

3. Lužické hory
V severních Čechách se nejvíce hub – křemenáčů a kozáků, místy klouzků – najde v Lužických horách, zatím to ale není žádná sláva. „ Houby tu můžeme čekat do 14 dnů," komentoval mykolog.

Pravděpodobnost úspěchu: 55 %


4. Jihlava – lesy u Třeště
Nedaleko Třeště u Jihlavy lze najít hlavně hřib hnědý a žlutomasý zvaný »babka«. Hlavní nápor ale teprve přijde. „Tamní lesy čekají na další déšť,“ předpověděl mykolog.

Pravděpodobnost úspěchu: 50 %

5. Bečva
V povodí Bečvy na Zlínsku díky dobré vlhkosti rostou hlavně hřib smrkový a hřib kovář. „V tamním okolí rostou na své možnosti houby velmi dobře,“ řekl Baier. Při hledání vybírejte kraje lesů. Při vodách nalezneme křemenáče.

Pravděpodobnost úspěchu: 75 %

6. Frýdlant nad Ostravicí
V Beskydech je v současnosti ráj hubařů. „Ve vyšších oblastech se udržuje ideální vlhkost vzduchu dobrá pro hřiby,“ vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová. Natrefíte na hřib smrkový a hřib kovář.

Pravděpodobnost úspěchu: 85 %

7. Frýdek-Místek
V místních lesích narazíte především na hřib smrkový. „Stromy tam dokážou udržet vlhkost,“ objasnil důvod růstu mykolog. Tamní půda moc nevyschla a po současných deštích se očekává doslova exploze hub.

Pravděpodobnost úspěchu: 80 %

Houby

Kde čekat úlovky?

Orlické Hory
„V posledních dnech tam moc hub neroste,“ řekl Baier s tím, že díky dešťům by se tamní lesy měly právě teď »probudit«.

Jeseníky
V Jeseníku narazíme dnes na pár křemenáčů, hlavní nápor ale přijde podle odborníků do 14 dnů. „Pokud dobře zaprší, čekejme hřiby,“ řekl mykolog.

Šumava
Šumava v západních i jižních Čechách určitou vlhkost drží, i tam ale hlavní houbovou sezonu zřejmě začnou současné deště. U Českého Krumlova už hřiby rostou.

Krušné Hory
„Na severu Čech sem tam nějaké houby jsou,“ vylíčil Baier. Deště podle něj nepříznivou situaci změní i tam. „Můžeme tam čekat mnoho různých druhů hub,“ dodal.

Výzva!  Jak úspěšní jste houbaři?
Pochlubte se svými úlovky! Zašlete fotku, své telefonní číslo a tip na místo, kde rostou na e-mail: aha@ahaonline.cz, za každou zveřejněnou fotografii obdržíte 200 Kč

Meteroložka radí: Na houby do hor! 

Pro houby pondělní přívalový déšť není dobrý, země nestihne vlhkost vsáknout. Na druhou stranu se růst hub dá očekávat. Je totiž teplo, velmi vlhký vzduch a přijde déšť. V polohách nad 600 metrů nad mořem jsou lesy vlhčí, proto bychom na houby měli vyrazit tam,“ říká Dagmar Honsová

Houby

Kam na houby čtěte ZDE

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.