Kvadratura ženy: Jak to bylo s vraždou mladé ženy doopravdy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kvadratura ženy: Jak to bylo s vraždou mladé ženy doopravdy?

Torzo ženy
Torzo ženy (Foto Aha! – Karel Kopáč, Alexandr Malakovský, ara)

Chtěl její peníze, tak ji brutálně ubodal. Tělo Herty Černínové (†25) pak rozřezal na kusy a hodil do Vltavy... Aha! našlo dům, ve kterém se v roce 1951 stala brutální vražda, podle které byl natočený 15. díl Třiceti případů majora Zemana nazvaný Kvadratura ženy.

Třetí patro nenápadného činžáku v pražských Vršovicích. To je místo, které se v roce 1951 stalo dějištěm brutálního zločinu. Obyvatelé domu většinou nic netuší…

Dům hrůzy
Dům nyní patří soukromému majiteli, byty se pronajímají. O tom, že se právě v jejím bytě před více než 60 lety strašlivý zločin stal, se nájemnice dozvěděla až od reportérů Aha!. „Bydlím tady teprve měsíc, z toho, co jste mi řekli, jsem v šoku. Jestli je to doopravdy tak, stěhuji se odsud!“ prohlásila mladá žena, která v bytě žije s přítelem.

Krvavá koupel
Právě tady účetní Miroslav Šmíd v dubnu 1951 nůžkami a nožem ubodal svou kolegyni Hertu Černínovou. Nejprve ji udeřil kilovým závažím 17x do hlavy, poté odtáhl bezvládné tělo do vany, kde zasadil oběti 5 ran kancelářskými nůžkami do hrudi. Ve vaně pak pilkovým nožem odděloval hlavu a nohy od trupu. Vše pak zabalil do závěsu a uložil do kufru a krabice od rádia, se kterými pak Šmíd odjel směrem na Roztoky a naházel je do Vltavy.

Při brutálním zločinu mu asistovala jeho milenka Věra Holánková a její matka Aurélie Křížová. Právě ony tehdy v bytě ve Vršovické 93 bydlely. Důvodem vraždy bylo 67 tisíc na výplaty, které Herta před svou smrtí vyzvedla v bance. Šmíd vyfasoval trest smrti, Holánková 10 roků nepodmíněně a Křížová 8 let nepodmíněně.

Kvadratura ženy (1958)
Na vltavském jezu v Roztokách u Prahy je v balíku objeven hrůzný nález – ženský trup bez hlavy a dolních končetin. Řešení tohoto otřesného případu vraždy pomáhá Zemanovi (V. Brabec) překonat trauma ze smrti jeho ženy Lídy (R. Doleželová). Pachatelem je nenápadný účetní (V. Salač) se svou milenkou (M. Dvorská) a její matkou (L. Skořepová). Kvadratura ženy celkem věrně zobrazuje skutečný případ, který se odehrál o 7 let dříve. Na rozdíl od seriálu kriminalisté objevili v řece i druhé »zavazadlo« – kufr s uříznutou hlavou a nohama.

Policajti za rohem
Vražda se stala v roce 1951. V té době byly ještě Vršovice okrajem Prahy. Až v roce 1953 se přistavěl vedlejší blok domů, do kterého stát nastěhoval desítky policistů a pracovníků ministerstva vnitra i s jejich rodinami.

Rozřezaná na kusy
Vražda šokovala především způsobem, jakým se vrah snažil zahladit stopy. Hertu po vraždě ve vaně rozřezal na kusy. Pilkou jí uřízl hlavu a nohy, trup zabalil do krabice a zbytek do kufru, obojí hodil do Vltavy. Krabice se našla u jezu v Klecánkách, kufr pak výše po proudu řeky.



Pomohly psí chlupy
Kriminalisté z mordparty (šéf Karel Kalivoda, Miloslav Nečásek, Jaroslav Zahrádka) nejdříve podezírali Hertina manžela ing. Radka Černína, pak podezření padlo na Miroslava Šmída. Napomohl nález psích chlupů na látce, do které byly části těla zabaleny. Pes patřil Šmídově milence.

Za 3 dny vyšetřeno!
Oficiální propaganda na počátku 50. let považovala kriminalitu za vymýcený buržoazní přežitek, případ se navíc dostal na veřejnost. Na kriminalisty byl proto vyvíjen tlak shora. Na vyřešení vraždy měli šibeniční lhůtu tří dnů!

Naděje umírá poslední
Když se točil Major Zeman, přišel za režisérem Jiřím Sequensem, muž domáhající se přerušení natáčení o tomto případu. Byl to syn účetního Šmída – Miroslav Šmíd junior. Režiséra to inspirovalo k připsání postavy malého Slávka, který v seriálu vypráví Zemanovi, jak s tátou pouštějí po Vltavě loď pojmenovanou Naděje...



Přečtěte si
teufel
27. 3. 2014 • 07:11

Proč?Protože jsou to idioti!Píšou drby, ale i těch ví prdlajs a nedokážou si zjistit pravdu.

mirunkas
26. 3. 2014 • 17:40

Taky jsem se divila,proc sem davaji obrazek Otylie Vranske v kufru.

allegra17
26. 3. 2014 • 11:54

Podotýkám, že žena rozřezaná v kufru není Herta Černínová, ale Otýlie Vranská (případ cca ze 30.let). Redaktoři pořád pleskají páté přes deváté.. .

prroud
26. 3. 2014 • 11:02

Egregory je treba zivit..........

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.