Česká holčička (†3): Po smrti zachránila Italku (1) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Česká holčička (†3): Po smrti zachránila Italku (1)

Srdce zesnulé Češky putovalo k malé Italce 1000 kilometrů. (ilustrační foto)
Srdce zesnulé Češky putovalo k malé Italce 1000 kilometrů. (ilustrační foto) (ČTK – S. Zbyněk, Aha! – A. Malachovský)

Byla těžce nemocná, lékaři jí nedokázali pomoci... Holčička (3) z České republiky zemřela, po smrti ale dala naději na život třem dětem! Její srdíčko urazilo téměř 1000 km z Prahy do italského Turína, kde tluče v hrudi děvčátka (1).

S rozhodnutím, zda dají nebo nedají souhlas s odběrem orgánů, zoufalí rodiče nezaváhali. Jejich dcera tak »zachránila« život tří dětí. Játra a ledviny malé dárkyně dostali pacienti v České republice, srdíčko putovalo až do Itálie. „Pro srdíčko u nás nebyl vhodný čekatel, proto jsme ho nabídli v rámci mezinárodní transplantační spolupráce do zahraničí,“ vysvětluje ředitel Koordinačního střediska transplantací Pavel Březovský z pražského IKEMu.

Během několika okamžiků se ozvali zdravotníci z Itálie, pak to byl doslova boj o minuty. „Srdíčko se po odběru z těla dárce musí rozběhnout v těle příjemce do čtyř hodin,“ uvádí Březovský. Do Prahy přiletěl italský transplantační tým a srdce dopravil do Turína, kde už na sále leželo roční děvčátko. Transplantace se povedla! „Daří se jí dobře,“ dodává Březovský.

Jak probíhala transplantace?

*Do Prahy přicestoval tým zdravotníků z Itálie, od českých lékařů si převzali srdce.
*Odletěli do Turína, cesta a našití orgánu malé příjemkyni trvala necelé 4 hodiny.
*Na transplantaci srdce, jater i ledvin se podílelo zhruba 60 zdravotníků.

Orgány do zahraničí

„K mezinárodní spolupráci dochází stále více. Málokdy se sejde dárce, který splňuje všechna kritéria, proto se nahlásí do výměnného systému, že je nabídka určitého orgánu,“ vysvětluje Pavel Březovský. Ostatní země pak mají možnost se ozvat a orgán získat pro svého pacienta. Mezinárodní spolupráce má obrovský význam, zachraňuje životy i malých dětí!

Autor:  kuk

Přečtěte si
pasadena
5. 3. 2014 • 12:36

Na to ti můžu odpovědět jen to,že jsi zlý,zapšklý člověk,nešťastný a zřejmě i nepracující a ke sklonu svádět všechno na druhé.Jsi vlastně chudák vzbuzující lítost.Co děláš ty pro druhé?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.