Jiří (67) z Měchenic obviněn z krádeže elektriky: Má platit 325 950 Kč za poškozený jistič! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jiří (67) z Měchenic obviněn z krádeže elektriky: Má platit 325 950 Kč za poškozený jistič!

To, že Vaněk neoprávněně odebíral elektřinu, potvrdila i policie. Škodu 326 tisíc ale neuznala. Případ předala obecnímu úřadu, ten mu udělil důtku.
To, že Vaněk neoprávněně odebíral elektřinu, potvrdila i policie. Škodu 326 tisíc ale neuznala. Případ předala obecnímu úřadu, ten mu udělil důtku. (Foto Aha! – Daniel Černovský)

Celkem 325 950 Kč chce po Jiřím Vaňkovi (67) z Měchenic na Praze-západ energetická společnost ČEZ. Tvrdí, že k jeho garáži našli technici napojený neměřený kabel, kterým odebíral proud »načerno«!

Nic jsem neprovedl a teď mám platit. Kde na to vezmu?“ běduje muž trpící Pakinsonovou chorobou. Naúčtovali mu maximum, které prý mohl za dva roky, od poslední kontroly plomby, odebrat. „O ničem nevím. Skříň je volně přístupná z ulice, kdokoliv tam může cokoliv přepojit,“ tvrdí Vaněk.

Na faktuře stojí částka za 52 tisíc kWh. Přitom spotřeba za posledních 16 let (za dobu, kdy má elektroměr) byla 67 tisíc kWh. „Ten kabel vedl do garáže, kde mám jen harampádí. Nepoužívám ji,“ kroutí hlavou muž.
Případ šetří i policie. „Nechali jsme si zpracovat znalecký posudek, podle kterého se škoda způsobená panem Vaňkem pohybovala v řádu stokorun,“ řekl její mluvčí Zdeněk Chalupa. „Jde o 308 korun,“ upřesnil Vaněk. ČEZ si tak naúčtovat až tisíckrát víc!

ČEZ: Peníze chceme
ČEZ si stojí za svým. „Nepodařilo se nám zdokumentovat, jaké byly v garáži spotřebiče a zda nemohl neoprávněný odběr pokračovat mimo garáž. Vypočtená spotřeba dle dikce vyhlášky nemusí být nereálná,“ tvrdí mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.



Vaněk už dostal důtku
Že neoprávněně odebíral elektřinu, potvrdila i policie. Zda tam kabel naintaloval on nebo ne, zjistit nejde. Škodu 326 tisíc ale neuznala. „Jelikož jde dle našeho zjištění  o škodu v řádech stokorun, předali jsme případ příslušnému obecnímu úřadu,“ řekl mluvčí policie Zdeněk Chalupa. Ten udělil Vaňkovi důtku.

To, že Vaněk neoprávněně odebíral elektřinu, potvrdila i policie. Škodu 326 tisíc ale neuznala. Případ předala obecnímu úřadu, ten mu udělil důtku.

Porušená plomba, platíte...
Rozvodná skříň musí být veřejně přístupná. Přesto, pokud vám v ní někdo poškodí plombu, můžete platit. Podle mluvčí ČEZu si ji každý musí hlídat. „Má-li někdo podezření, že s jeho měřicím zařízením mohlo být manipulováno, či je odstraněna plomba, ať přivolá našeho technika přes linku 840 840 840, aby situaci ověřil,“ řekla Aha! Barbora Půlpánová.

Výzva Aha!
Poškodil vám někdo rozvodnou skříň? Byli jste obviněni z černého odběru? Napiště e-mail na aha@ahaonline.cz nebo SMS na 725 929 292.

Autor:  kon

Přečtěte si
prroud
28. 2. 2014 • 12:00

Nejvetsi zlodeji kricej: "Chytte zlodeje!!!"

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.