Herečka Světla Amortová: Nacisté na ní dělali zrůdné pokusy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Herečka Světla Amortová: Nacisté na ní dělali zrůdné pokusy!

Simona Stašová
Simona Stašová (Foto ČTK, ara)

Ve včerejším díle seriálu 30 případů majora Zemana Mědirytina měla zápornou roli. Ztvárnila kořenářku Hodačovou, aktérku kauzy falšování přídělových potravinových lístků. Málokdo přitom ví, že herečka Světla Amortová (†74) prožila velmi dramatický život. Za války jí ubližovali nacisté, později se stala zapálenou soudružkou.

Život Amortové, dcery známého sochaře Václava Amorta, nabral dramatických obrátek za 2. světové války. Aktivně se účastnila protifašistického odboje, pak ji ale zatkli nacisté a 1,5 roku ji věznili. Dělali na ní pokusy s umělým oplodněním. Nemohla mít kvůli tomu děti, zahořkla a po válce trauma ventilovala nenávistí k jiným.

Po roce 1945 přilnula ke komunistické straně, stala se významnou funkcionářkou. Měla být i jednou ze čtyř hereček vinohradského divadla, které podepsaly dopis žádající trest smrti pro kolegyni Jiřinu Štěpničkovou (†73) po jejím neúspěšném pokusu o emigraci v roce 1951.

Politická činnost Amortové nakonec zastínila její herectví – a ráda uplatňovala svoji moc. „Nenávisti k lidem a traumatu války se nikdy nezbavila,“ vzpomínala na kolegyní Antonie Hegerlíková (†89).

Výběr z filmografie

Ves v pohraničí (1948) – Komínková
Proti všem (1957) – chůva Anežka
Třicet případů majora Zemana (1974) – Hodačová
Nejmladší z rodu Hamrů (1975) – statkářka
Hop – a je tu lidoop (1977) – babička Vondrová

Bohdalku do Zemana nechtěli, její dceru ano!
V díle Mědirytina si zahrála Simona Stašová (58). Byla to její první seriálová role. Zatímco její maminka Jiřina Bohdalová (82) v Zemanovi nevystupovala, protože jí to režisér Jiří Sequens (†85) nenabídl, Simona prostor – byť malý – dostala. Ztvárnila zapisovatelku na služebně, kde Zeman (Vladimír Brabec) vyslýchá svou budoucí manželku Lídu.

Monstrum jménem Mengele: Vařil lidi zaživa!

Hlavním strůjcem experimentů na vězních za války byl německý lékař Josef Mengele (†67). Sloužil v koncentračním táboře Osvětim-Březinka. Do plynu poslal 400 tisíc vězňů, na dalších prováděl pokusy. Vězněné ženy uměle oplodňoval, aby zjistil, jak zvýšit pravděpodobnost dvojčat. To proto, aby Němky v budoucnu mohly rodit najednou více dětí potřebných k osídlení dobytých území. Prováděl však i jiné pokusy:

* Ponořoval vězně do vařící vody, aby zjistil, jak vysokou teplotu tělo vydrží před smrtí.
* Odstraňoval srdce zaživa, aby věděl, jak dlouho člověk přežije.
* Křížil romské ženy s liliputy.
* testoval, jak dlouho novorozenec přežije bez potravy…

Spravedlnost selhala
Konec války přežil jako válečný zajatec. Nikdo netušil, že jde o bestii. V roce 1949 se mu podařilo uprchnout do Jižní Ameriky. 35 let žil pod falešným jménem, i když se několikrát musel urychleně stěhovat ze země do země. Zemřel v Brazílii.

 



Přečtěte si
inocenta
3. 3. 2014 • 12:29

někoho stejná situace poznamená a jiného nikoli, stejně jako někdo potřebuje vzdělání a jiný se mu vyhýbá. Myslím, že Příroda je silná a ovlivnit na charakteru se dá jen nšco velmi málo.

baronessa
27. 2. 2014 • 11:26

proč myslíš? To se to pěkně píše z pohodlí domova u počítače. Ale být tam, přežít a s touto psychickou výbavou pokračovat v normálním životě....člověk nikdy není jako předtím. To si myslím já. Dnes se s každým prdem chodí k psychologovi, lidi se hroutí kvůli malichernostem, ale těmto obětem války pokud vím nepomáhal žádný psycholog. Tak nějak se čekalo, že jim postačí to, že válka skončila.

soltero1
27. 2. 2014 • 09:13

Myslím, že nikdo nemá právo soudit druhé.

soltero1
27. 2. 2014 • 09:12

To je teda pěkná hloupost.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.