Autorka krimifilmu Bolero: Výhrůžky odsouzených za vraždu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Autorka krimifilmu Bolero: Výhrůžky odsouzených za vraždu!

M. Zinnerová
M. Zinnerová (Foto archiv Markéty Zinnerové, ara)

Soudní tahanice ji málem odrovnaly. Spisovatelku Markétu Zinnerovou (71) přivedlo do depresí její vlastní dílo – scénář ke kriminálnímu filmu Bolero (2004), který včera reprízovala Česká televize.

Bolero s Martinem Stropnickýn, Jiřím Bartoškou, Davidem Krausem a Barborou Seidlovou v hlavních rolích je příběh inspirovaný skutečným zločinem na Slovensku ze 70. let, kdy skupinka mladíků z Nitry unese, znásilní a později i zavraždí dívku, aby ji umlčeli.

Právě kvůli Boleru stála před osmi lety slavná spisovatelka Zinnerová (Tajemství proutěného košíku, My všichni školou povinní) před soudem.  Šlo o žalobu na ochranu osobnosti. „Můj scénář vycházel skutečně z toho, co se odehrálo. To, že na mne pak účastníci té události, včetně vrahů té dívky, podali žalobu na ochranu osobnosti, mě psychicky úplně odrovnalo,“ svěřila Aha! Zinnerová. Nespala, nejedla, prožívala deprese…

Vrazi 
chtěli milion
Odsouzení, kteří jsou dnes už opět z vězení venku, tehdy po Zinnerové a České televizi požadovali veřejnou omluvu a každý půl milionu korun.  „Já jsem skutečně vše měla podložené. Dostala jsem se k soudním spisům, hovořila jsem se svědky, rodiči dívky a tak dále,“ říká Zinnerová.

Fakt, kdy přímo po ní ale požadovali milion korun s tím, že za každý den od podání žaloby by chtěli čtyři procenta navrch, byl skutečně pro spisovatelku velmi stresující. Vrazi si dokonce našli spisovatelku na tiskovce k uvedení filmu a dvě hodiny se snažili jí i další tvůrce ovlivnit.

Naštěstí soud  vinu obžalovaných uznal a Zinnerová dokázala, že čerpala jen z toho, co bylo skutečností. „Jednou z velkých pohnutek k napsání tohoto příběhu byla i dávná ztráta mé dcerky a touha ukázat, co zločin způsobí těm, kteří zůstanou,“ svěřuje spisovatelka.

Odsouzení v případu zabité studentky dostali skutečně od slovenského státu odškodné. Za chyby ve vyšetřování a důkazním řízení. Jejích vina prý nikdy nebyla přesvědčivě prokázána. Skončili ve vězení, neboť zabitá dívka byla dcerou vysokého důstojníka a případ musel být rychle uzavřen kvůli tlaku z armády. Roman Brázda, který skončil na psychiatrii a trpěl rakovinou lymfatických uzlin, dostal v roce 2003 půl milionu slovenských korun, ostatní v případu po 300 tisících.

Co se ve skutečnosti stalo?

Příběh v ypráví o slovenské studentce medicíny Ludmile Cervanové, která byla
neznámými pachateli zavražděna v létě 1976. Dcera v ysokého vojenského důstojníka byla nejdříve unesena z diskotéky, pak přinucena v ypít velké množství alkoholu a následně znásilněna. Její tělo se našlo v potoce nedaleko Bratislavy. Skupina tehdy š esti mladých mužů dostala tresty od 4 do 24 let. Poslední odsouzený byl z vězení propuštěn v roce 2009.



Autor:  hof

Přečtěte si
wilhelm
10. 6. 2017 • 17:57

platí karimu1. Ale ani žádní arabové v tom nebyli.

wilhelm
10. 6. 2017 • 17:54

mrd víš a mrd mluvíš!

wilhelm
10. 6. 2017 • 17:51

vole hovno vieš a teraz si prečítaj moju odpoveď tej príslovečnej komunistickej krave

wilhelm
10. 6. 2017 • 17:47

jseš vul a navíc i to pitomé hovádko z komunistické zahrady.....

wilhelm
10. 6. 2017 • 17:44

Kari1 - jseš skutečnej blb! Nejsi soudce a pouze věríš hovadám a pitomé komunistické krávě!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.