Bankomaty v Česku: Jsou tady 25 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Bankomaty v Česku: Jsou tady 25 let!

Takto vypadal jeden z prvních bankomatů v tehdejším Československu, sloužil jen k vybírání peněz. Snímek úplně prvního se nedochoval.
Takto vypadal jeden z prvních bankomatů v tehdejším Československu, sloužil jen k vybírání peněz. Snímek úplně prvního se nedochoval. (Česká spořitelna)

Píše se 15. leden 1989 a Česká státní spořitelna zavádí na Václavském náměstí v Praze svůj první stroj na výdej peněz. Vybírat z něj tehdy mohli jen pracovníci spořitelny. Bankomatu je dnes tedy rovných 25 let!

V prosinci téhož roku se možnosti vybrat si své peníze z automatu dostává i obyčejným smrtelníkům. První bankomaty sloužily jen na vybírání hotovosti. V roce 1992 pak přichází Komerční banka s on-line bankomatem, který byl už podobný těm dnešním. Nyní můžeme jejich prostřednictvím vkládat peníze na svůj účet či je poslat komukoli jinému. Umožňují platit složenky, faktury, dobíjet mobil, nastavit si vlastní PIN či vzít si půjčku.

První karta byla jednorázová
První karta, kterou si lidé mohli vybírat peníze, byla jednorázová. A z papíru. Tedy žádné obavy z krádeže karty, po výběru hotovosti byla k ničemu. Jedny z prvních platebních karet, které Česká spořitelna vydala, na sobě měly uvedené celé číslo účtu i rodné číslo jejich majitele.

Uvnitř je 5 »mega«

Kolik peněz je uvnitř bankomatu banky tají, neoficiální zdroje uvádí, že každý se plní 5 miliony korun. Doplňují se průběžně, podle toho, jak je lidmi často využíván.



Víte, že?

...první bankomat vymyslel v roce 1939 v USA Luther George Simjian? Lidé o něj ale nestáli, a tak bankomaty dostaly znovu prostor až v roce 1967 v Londýně?
...bankomat byl zařazen mezi 100 nejvýznamnějších vynálezů 20. století?
...Slováci nás s bankomaty předběhli, veřejnost je mohla používat již od dubna 1989?

Hlídejte si PIN

Při zadávání PIN si vždy pečlivě zakryjte klávesnici. Podvodníci na bankomaty umisťují speciální zařízení, které zkopíruje data z magnetického proužku, a ty použijí k výrobě nové padělané karty. Potřebují ale i PIN, pokud nejste při jeho zadávání opatrní, mohou si skrytou kamerou nahrát čísla, která zadáváte. Přístup k vašim penězům pak mají volný...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.