8 rad: Jak srazit účty za vytápění | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

8 rad: Jak srazit účty za vytápění

Jak ušetřit?
Jak ušetřit? (scom)

Přes 24 000 korun ročně zaplatí za vytápění více než polovina majitelů rodinných domků. Vyplývá to z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny. To už je pořádná sumička. Aha! vám poradí, co udělat, abyste platili méně.

1. Utěsněte okna a dveře
Před sezonou si můžete buď nechat vyměnit okna za nová, nebo utěsnit ta stará. Třeba pomocí pěnových samolepek, které nalepíte po obvodu okna, či montážní pěnou. Nezapomeňte utěsnit i vstupní dveře, dveře na půdu a do sklepa.

2. Dejte mezi místnosti práh
Zamezíte tak chladnému vzduchu, který táhne mezerou mezi dveřmi a podlahou. Nemáte-li možnost opatřit dům podlahovým vytápěním, položte v nejstudenějších místnostech koberce.

3. Regulujte teplotu
Místnosti nepřetápějte. Pět až sedm procent nákladů ušetříte pomocí automatické regulace a zhruba stejné množství i tím, že v místnosti uberete teplotu o jeden stupeň. V dětském a obývacím pokoji nechte 20 – 22 °C. V kuchyni stačí i 18 °C a na chodbách ještě méně. V ložnici se dobře spí při 17 °C.

4. Čistěte radiátory
Zaprášené radiátory netopí tak dobře jako ty čisté. Nestavte před ně také nábytek ani přes ně nepřehazujte prádlo nebo dlouhé závěsy. Bránili byste proudění tepla.

5. Nalepte fólii
Reflexní fólie stojí pár korun, ale ročně vám ušetří až několik set. Umístěte ji na zeď za radiátor nebo jiný zdroj tepla, zpátky do místnosti odrazí až 90 % tepelného záření.

6. Odvzdušňujte topný systém
Vzduch v ústředním topení může zvýšit spotřebu energie až o čtvrtinu, proto topení pravidelně odvzdušňujte.

7. Nevypínejte topení, nejste-li doma
Stěny domu potom chladnou, může dojít ke srážení vlhkosti a následně ke vzniku plísně. Rozehříváním vychladlých stěn spotřebujete více energie než udržováním teploty po celý den.

8. Větrejte krátce
Potřebujete vyvětrat? Udělejte na 5 – 10 minut pořádný průvan a pak okna znovu zavřete. Nestihnou vám vystydnout omítky a zdi a ušetříte na jejich opětovném vyhřátí.

Autor:  ja

Přečtěte si
martin4v
16. 6. 2015 • 21:15

Jsou to užitečné rady, ale myslím si, že se jimi každý rozumný člověk řídí. Hlavně ten, kdo topí plynem. Pro něj je částka 24 000,- asi nejnižší, na kterou se může dostat. My jsme vloni platili v patrovém RD 5+1 30 000,- a to je kotel ovládán programovatelným termostatem umístěným v nejfrekventovanější místnosti a v méně užívaných místnostech jsou na radiátorech termohlavice snižující výkon. Chtěl bych se ročně dostat na větší úsporu plynu, a proto plánuji vyměnit radiátory za úsporné Radik RC, nebo investovat do nástěnných konvektorů. Líbí se mi tyto http://www.korado.cz/produkty/konvektory.html#konvektory-na-stěnu.

dannaa
16. 11. 2013 • 09:01

Děkuji.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.