Idol dívek Jaroslav Drbohlav (†38) umíral úplně slepý: Proč odešel tak mlád? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Idol dívek Jaroslav Drbohlav (†38) umíral úplně slepý: Proč odešel tak mlád?

Jaroslav Drbohlav zemřel na vrcholu své slávy po těžkých zdravotních komplikacích.
Jaroslav Drbohlav zemřel na vrcholu své slávy po těžkých zdravotních komplikacích. (Foto: Reprofoto Filmové studio Barrandov/DEFA, Česká televize/Jaromír Komárek, Česká televize/Přiba Mrázová, koláž Ahaonline.cz)

Hvězda Jaroslava Drbohlava  stoupala strmě od dětství. Pražský rodák měl k úspěchu veškeré předpoklady, už proto, že jeho starší sestra Jana Drbohlavová (73) byla též herečkou. Herecké prostředí bylo Jaroslavovi předurčeno i tím, že se stal oblíbencem režiséra Václava Vorlíčka, který nad ním takřka držel ochrannou ruku. Co mu bylo přáno v profesním životě, vybral si osud na jeho zdraví, a proto herec zemřel na vrcholu svých sil a popularity.

Lamač srdcí i záporák

Ideální představitel mladých fešáků si zahrál ve více než třech desítkách filmů. Vzpomeňme na evergreeny jako Což takhle dát si špenát, Tři oříšky pro Popelku nebo slavné seriály Arabela a 30 případů majora Zemana. Shodou okolností si v Arabele zahrál i se svou sestrou, která hrála maminku Mařenky Hermanové. Jaroslavův talent se potvrzoval i v lehce negativních rolích a potom především v souboru Realistického divadla Zdeňka Nejedlého, kde měl jako absolvent DAMU největší uplatnění. Po letech slávy a sbírání vavřínů ale přišly smutné chvíle dívčího idolu.


Dobrý kumpán a šťastný táta

Při natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku, která mu zajistila jistý věhlas i v zahraničí, se setkal s Vítězslavem Jandákem. "Jarda byl moc fajn kluk, samá legrace. Dost jsme se při natáčení bavili," vzpomíná na spolužáka z DAMU bývalý herec. V té době se Drbohlav oženil a následně si užíval otcovských radostí z narození dcery Evy. Až do začátku 80. let, kdy se rapidně zhoršil jeho zdravotní stav.
Pomalé umírání

Do života šarmantního herce v nejlepších letech zasáhla nejdříve cukrovka, která bohužel nebyla úspěšně léčena. Zdravotní problémy se hromadily a Drbohlav postupně přicházel o zrak. Již jako částečně slepý vystoupil v inscenaci Realistického divadla, na což vzpomíná v jednom rozhovoru nejmenovaný kolega: "Hrál své poslední představení, nic netušící diváci tleskali a my měli slzy v očích." To bylo v roce 1983. O dva roky později Jaroslav zcela slepý umírá na náhlé selhání jater. V pouhých osmatřiceti letech.



Přečtěte si
259petr
15. 1. 2021 • 05:21

www.youtube.com Mimikry Bič boží

259petr
15. 1. 2021 • 05:20

http­s://y­outu­.be/2c­DiaE­u3tTI

ljubaa
7. 11. 2015 • 12:20

Jedna z raných rolí Jaroslava Drbohlava v televizním filmu Obraz (1984). - to si někdo, kdo píše tyhle články nedokáže najít, že film byl z roku 1964? a že Drbohlav zemřel v roce 1985 slepý? A pokud je to překlep, tak kdo to kontroluje? každý jiný by byl bez práce za chvíli za tyhle paskvily a oni za to ještě berou peníze....

ljubaa
7. 11. 2015 • 12:15

Jedna z raných rolí Jaroslava Drbohlava a je tam 1984 a on byl už v té době slepý kdo píše a kontroluje tyhle články? vyhodit za tyhle chyby a neustálé nesmysly.

repro
3. 12. 2013 • 02:35

JO? A proč,

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.