Film Sestřičky: Mihulová začínala jako panna, pak jí o "věneček" připravil Kachyňa… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Film Sestřičky: Mihulová začínala jako panna, pak jí o "věneček" připravil Kachyňa…

Sestřičky
Sestřičky (Foto: ara)

Když se začal natáčet film Sestřičky, nikdo ze štábu ani samotných herců nečekal, že točí něco, co se nezapomenutelně zapíše zlatým písmem do fondu české kinematografie.

„Scénář vypadal dost obyčejně, ani ve snu by mě nenapadlo, že se nakonec stane tak výjimečným,“ popsal Oldřich Vízner (66), alias sanitář Arnošt. Osudový byl i pro režiséra Karla Kachyňu (†79) a Alenu Mihulovou (48), která ztvárnila roli začínající zdravotní sestřičky Marie Sahulové.

Z konkurzu chtěla odejít

V podstatě hrála sama sebe. Také byla elév, začínala s herectvím. A stejně jak ji předurčoval scénář i ona byla ještě panna. „I proto jsem se děsila té scény v sanitce, říkala jsem si, to na mě ten člověk bude sahat? Měla jsem z toho doslova trauma,“ prozradila s úsměvem Mihulová. Ale pojďme pěkně od začátku.

Do té doby hrála jen amatérské divadlo, když ji kamarádka zavolala, že slyšela v televizi výzvu o tom, že se shání lidé do filmu. „Řekla jsem ji, že na ten konkurz půjdu, jen když tam bude se mnou,“ uvedla Alena. Když dorazila na místo, brzy litovala. „Fotili tam samé dlouhonohé blondýnky, řekla jsem si, že tam nemám co dělat a když už to dlouho trvalo, chtěla jsem odejít domů. Najednou se na mě podíval jeden člověk ze štábu a řekl: ta malá, černá, pojďte sem,“ zavzpomínala Mihulová.

Kachyňa ji chtěl nejdříve zabít!

V tu chvíli měla pocit, že tu roli opravdu získá. „Jenže hned druhý den jsem šla na kamerovky, což jsem vůbec nevěděla co to vlastně je. Dali mi do ruky text, který jsem se nebyla schopna za tu chvíli naučit, navíc na mě navlékly ty podvazky a hrozné bombarďáky. Seděl tam Kachyňa, kterého jsem do té doby vůbec neznala a nevěděla absolutně, kdo to je,“ dodala s úsměvem.

A usmálo se na ni štěstí, vybrali jí. Jako úplně první natáčela scénu porodu v sanitce. „Text jsem se naučila doma u stolu a myslela jsem si, jak to umím. Jakmile se začalo točit naostro a já měla s tou holku něco počít, vypadl mi text. Vůbec jsem nevěděla, co mám říkat. Kachyňa, který seděl v rohu sanitky, už to nevydržel, vyběhl ven, pěsti zaťatý a řval, že mi zabije,“ uvedla Mihulová. „Naštěstí tam byla herečka Pavlína Mourková, která mě uklidnila, prý, abych si z toho dědka nic nedělala, že je takhle vzteklej furt.“

Románek jak z červené knihovny

Karel Kachyňa byl ale výborný psycholog. „Přesně věděl, na koho platí bič, na koho cukr. Brzy odhadl i mě, věděl, že řvaním na mě moc nepochodí. Začal být strašně hodnej… Tak, že jsem se do něj zamilovala,“ svěřila se herečka.

Co na tom, že byl o jednačtyřicet let starší. Lásce se poručit nedá. „Jsem za to strašně ráda. Strávili jsme spolu nádherná léta. Nikdy bych neměnila,“ dodala. Láska byla větší než obavy z budoucnosti, z věkového rozdílu. On ji hýčkal a ona byla vděčným dítětem. Byli spolu dvacet let. Když bylo Kachyňovi sedmdesát, porodila mu dceru Karolinu. Režisér si svou malou holčičku užil deset let. Když zemřel, Alena se zhroutila. Propadla alkoholu, depresím. Stáhla se z veřejnosti, sáhla si na dno sil.

Opět se ale dokázala postavit na nohy a jít dál. Dnes už zase hraje a nabídky se jí jen hrnou.



Přečtěte si
lillyli
29. 9. 2013 • 21:19

Tady asi nešlo o žaludek ani gerontofílii. Ona měla těžké dětství, které strávila v týdenních jeslích (po-pá v tahu, rodiče si brali děti jen na víkend). Její ségra byla doma a to bylo prý ještě horší. Rodiče byli alkoholici, takže jak vidno, alkoholismus je dědičný. Potřebovala hodného tatínka, který jí celé dětství chyběl ...a našla ho.

jity
29. 9. 2013 • 12:29

Že to dědek vůbec zvládl ji připravit o ten věneček. Ještě, že nevypustil u toho duši.

bluedream
29. 9. 2013 • 10:48

Setkala jsem se s jeho bývalou manželkou, se kterou měl Kachyňa 2 dcery. Říkala, že přišla domů a tam našla jeho s Mihulovou a dala mu ultimátum, že buď se děvče sbalí a vypadne, nebo jde ona. No a on nikam nešel, tak vypadla ona s dětmi. Moc se pak trápila, zhubla na 40 kg a nakonec zahořkla a začala si, dle vlastních slov, půjčovat cizí tatínky. Takže ta osudová láska s Mihulovou šla přes mrtvoly a o tom už se nemluví. No a o Mihulové se málo ví, že je téměř slepá jak patrona. Vodili ji i na tramvaj a vlak, aby nastoupila do správného, protože ani když před ní stála tramvaj, nebyla schopna přečíst číslo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.