Lvi berberští: Na světě jich žije jen 77! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Lvi berberští: Na světě jich žije jen 77!

Lvím bráškům je teprve několik dní. O fous menší Tery (vpravo) se ještě trochu bojí světa, větší Basty už se pasoval do role ochranitele.
Lvím bráškům je teprve několik dní. O fous menší Tery (vpravo) se ještě trochu bojí světa, větší Basty už se pasoval do role ochranitele. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Ve volné přírodě vyhynuli, v zoologických zahradách žije posledních 77 jedinců. Lvi berberští jsou největšími, nejhezčími a také nejohroženějšími lvy na světě. V olomoucké zoo teď mají mladé, dva kluky!

„Říkáme jim Tery a Basty a rodiči jsou už potřetí Šimon (8) a Lilli (6),“ prozradila ošetřovatelka Dana Reisigová a dodala, že chovný pár je neuvěřitelně plodný. Před třemi roky přivedl na svět dvojčata Matese a Micku, loni Barta a Napoleona. „Tery a Basty se mají k světu, nádherně přibírají a mají kulaťoučká bříška. Tery je takový mámin bojínek, Basty je větší samorost, který se o vše zajímá a vše chce vědět,“ prozradila Reisigová.

Víte, že...

...lvi berberští mají nejmohutnější hřívu, která sahá až hluboko na břicho a nádherné jantarové oči?

...na rozdíl od všech ostatních kočkovitých šelem žijí společně ve smečkách rodinným způsobem života?

...lev berberský je zhruba 130 cm vysoký, dlouhý 280 cm a váží až 200 kilo? Ocas má dlouhý 90 centimetrů.



Autor:  rys

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.